Maritieme innovatieplannen | Maritiem Nederland
Nieuws

Maritieme innovatieplannen

Tanja Veenstra | woensdag 23 augustus 2006

Het Innovatieplatform, dat Nederland binnen luttele jaren weer op de wereldkaart moet zetten, biedt het maritieme cluster met het sleutelgebied ‘Water’ volop kansen. Op 15 oktober 2005 daagde het ministerie van Economische Zaken het maritieme cluster uit om te komen met een zogeheten Strategische Agenda. Dat liet men zich geen twee keer zeggen. Na een krappe driekwart jaar presenteren intermediairs Stichting Nederland Maritiem Land en het Maritiem Kennis Centrum niet alleen het gevraagde document, maar een heel Maritiem Innovatie Programma, dat inmiddels is aangeboden aan Willem Zwalve, directeur Innovatieprogramma’s van het ministerie van Economische Zaken.

 

Naast een algemene Strategische Agenda (samenvatting) en een nieuwe versie van het Visiedocument 2020 (met geactualiseerde economische kengetallen), bevat het programma twee Strategische Agenda’s: voor Offshore Services (Engelstalig) en de Maritieme Maakindustrie, beide geleverd door het maritieme bedrijfsleven.

 

Van de drie genoemde peilers uit het Visiedocument heeft alleen ‘Logistieke ketens’ geen eigen document geleverd. De zeescheepvaart, de binnenvaart en de havens voeren dan ook een eigen innovatiediscussie met het minsterie van V&W. Voor de scheepvaart resulteerde dit al in de Maritime Innovation Board.

 

Volgens de samenstellers van het innovatieprogramma liggen de uitdagingen voor Nederland in deze tijden van globalisering vooral in energiewinning in extreem diep water, emissiereductie (vloeibaar aardgas), facilitering van wereldhandelsstromen en verbetering van het nationale concurrentievermogen. Een aantal speerpunten, feitelijk ook uitdagingen, gezamenlijk geformuleerd door topbedrijven en het midden- en kleinbedrijf, liggen in de offshore, maakindustrie, ecologie en waterbouw, regelgeving, een verbeterde kennisbasis en meer aandacht voor innovatie door het MKB. Zoals Niko Wijnolst (voorzitter Nederland Maritiem Land) en Cees van Duyvendijk (voorzitter MKC) het voorwoord treffend besluiten: “De tijd van woorden is voorbij. De daad zal er nu aan moeten worden toegevoegd.” In hoeverre dat ook gebeurt hangt natuurlijk af van de nieuwe minister van EZ, Joop Wijn, maar waarschijnlijker nog, van zijn opvolger.

Partners Maritiem Nederland