Maritiem NL schrijft het maritieme regeerakkoord | Maritiem Nederland
Nieuws
Een mijnbestrijdingsvaartuig van de Koninklijke Marine.

Maritiem NL schrijft het maritieme regeerakkoord

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, ontkomt onze overheid er niet aan om een beroep te doen op de maritieme sector. Tel daar onrust in de wereldpolitiek en het belang van onze marine bij op en je ziet het belang voor een maritieme paragraaf in het regeerakkoord.

>>> Lees ons maritieme regeerakkoord

De kabinetsformatie is in volle gang en het is vrijwel zeker dat VVD, CDA en D66 deel gaan uitmaken van het kabinet voor de periode 2017-2021. De voor een meerderheid noodzakelijke vierde partij kan op het moment van schrijven Groen Links worden. De sociaal economische agenda van verkiezingswinnaar Jesse Klaver ligt echter ver af van die van de andere drie partijen. Om dan toch tot een regeerakkoord te komen, ligt het voor de hand dat GroenLinks op de thema’s duurzaamheid, innovatie en energie los mag gaan in de komende vier jaar, om flink water bij de wijn te doen op andere thema’s zoals zorg, immigratie en sociale zekerheid.

Duurzaamheid, circulaire economie en innovatie zullen een belangrijke plaats innemen in het regeerakkoord

Deze formatie kan overigens net zo goed mislukken; de PvdA heeft immers slechte ervaringen met het uitruilen van partijstandpunten met een politieke tegenpool en het zetelaantal van de sociaal democraten ging meer dan gedeeld door vier op 15 maart. De vierde partij die daarna voor de hand ligt is de ChristenUnie. Grote voordeel van die partij is dat zij voor een aanzienlijke verhoging van het defensiebudget staan, waar de marinebouw van gaat profiteren. De partij heeft weer als nadeel dat ze de progressieve medisch/ethische agenda van D66 blokkeert en dat een groot democratisch christelijk blok te veel invloed krijgt tegenover VVD als grootste partij. De Christen Unie heeft net als GroenLinks een progressieve optimistische duurzaamheidsagenda; de energietransitie moet binnen één generatie plaatsvinden.

Banen en kennisontwikkeling

Linksom via GroenLinks of middendoor via de ChristenUnie - rechtsom via de PVV zal hem niet worden - komen thema’s als duurzaamheid, circulaire economie, energietransitie en innovatie hoog op de agenda in het regeerakkoord. Een rondvraag langs verschillende maritieme brancheverenigingen leert dat de maritieme sector op die onderwerpen een cruciale rol gaat spelen. In Nederland werken 265.000 mensen* in de maritieme sector, en er werken 235.000 mensen** in onze zeehavens of aanpalende bedrijven. 

Is dit te progressief voor een kabinet met D66 en mogelijk GroenLinks?'

Onze offshore industrie kan offshore windturbines bouwen, onze havens slaan biomassa over, op haventerreinen kan met offshore windenergie waterstof geproduceerd worden, binnenvaart schepen hebben de minste uitstoot per ton- kilometer vervoerde goederen, restwarmte uit onze havens kan onze huizen verwarmen, ons wegen stelsel zit vol en het binnenwater niet, (vloeibaar) aardgas kan prima fungeren als overgangsbrandstof en Nederlandse reders lopen voorop als het gaat om varen met schone schepen. Naast de vele banen is de maritieme sector verantwoordelijk voor een exportwaarde van 24,4 miljard euro per jaar en de zeehavens hebben een jaarlijkse toegevoegde waarde van 38 miljard euro. Daar komt tot slot nog bij dat we een moderne marine hebben die al deze belangen met de modernste schepen kan blijven beschermen. En de kennisontwikkeling bij de bouw van die marineschepen door ons marinebouwcluster bevordert onze export weer.

Handje helpen

Alle reden dus om onze overheid een handje te helpen met het schrijven van de maritieme paragraaf van het regeerakkoord. Wij kiezen voor één maritieme paragraaf. Eerdere regeerakkoorden hadden maritieme actiepunten verdeeld over thema’s als mobiliteit en vervoer, duurzaamheid en energie, arbeidsmarkt en defensie. Aangezien we pleiten voor één maritieme autoriteit voor maritieme zaken, bundelen we deze standpunten in één paragraaf. Als dit te progressief is voor een kabinet met D66 en mogelijk GroenLinks - wij snappen dat er grenzen zijn - mogen de standpunten verdeeld worden over de paragrafen in een meer conventioneel ingedeeld regeerakkoord. Dit alles om u - politici - meer ruimte te geven om u druk te maken over meer complexe vraagstukken als hoe de zorgkosten in toom te houden, hoe immigratie in goede banen te leiden of hoe diplomatiek om te gaan met Trump, Poetin of Erdogan. Daar willen wij onze vingers niet aan branden.

>>> Lees ons maritieme regeerakkoord

Partners Maritiem Nederland