MARIN presenteert plannen voor nieuw simulatiecentrum | Maritiem Nederland
Nieuws

MARIN presenteert plannen voor nieuw simulatiecentrum

Redactie | maandag 18 april 2016
Maritieme Cluster

Op 18 april maakte MARIN plannen bekend voor een nieuw simulatorcentrum. Het Seven Oceans Simulatorcentrum moet de scheepvaart van morgen slimmer, schoner en veiliger maken. Het maritieme kennisinstituut zoekt nog wel financiering.

Het huidige simulatorcentrum dateert uit de jaren negentig. Door de link tussen de huidige simulatoren enerzijds en de testfaciliteiten en hydrodynamische kennis anderzijds, zijn de simulatoren ‘onderwater’ nog van topkwaliteit, maar de visualisatietechnieken zijn aan het verouderen. Met dit nieuwe geavanceerde simulatorcentrum wil MARIN een stap verder gaan. Het instituut wil mensen, kennis en techniek bij elkaar brengen en een brug slaan tussen het ontwerp en het gebruik van schepen.

Blijven investeren

Volgens MARIN-directeur Bas Buchner tonen de recente ongelukken met de ‘Costa Concordia’, de Zuid-Koreaanse veerboot ‘Sewol’ en de ‘Flinterstar’ aan dat we moeten blijven investeren in veiligheid op zee. “Vaak zijn ongelukken op zee het gevolg van menselijk gedrag en wordt er niet altijd adequaat gereageerd op noodsituaties. Daardoor komen veel mensen om op zee, ontstaat er schade aan het milieu en bestaat de kans dat schepen zinken in belangrijke vaarroutes. Dat willen we helpen voorkomen.”

Naast het voorkomen van ongelukken zijn brugsimulatoren belangrijk bij het optimaliseren van havens en vaarwegen. Zo trainen alle Nederlandse loodsen bij MARIN en wordt veel onderzoek gedaan voor de Rotterdamse haven.

Het centrum krijgt een combinatie van flexibele grote en kleine simulatoren, een bewegende simulator voor kleine snelle schepen en een virtual reality-kamer met 3D-brillen. Voor de evaluatie van simulaties en de observatie van menselijk gedrag wordt de simulator uitgerust met de laatste observatie- en beeldanalysetechnieken.

MARIN kan straks alle simulatoren met elkaar verbinden zodat er complexe operaties met meerdere schepen en constructies kunnen worden onderzocht. Dat is belangrijk voor het simuleren van complexe operaties op zee, zoals het installeren of weghalen van offshore constructies en windturbines. Op een simulator kunnen ingenieurs van kantoor en mensen van de vloot vooraf samen de hele operatie doorlopen en verbeteren. Ook kunnen simulatoren een belangrijkere rol spelen bij het toekomstig scheepsontwerp, doordat scheepsbouwers en reders al kunnen ervaren hoe het schip zich gaat gedragen voordat het gebouwd is. Daarnaast kunnen de simulatoren in de toekomst via internet worden verbonden met andere simulatoren in binnen- en buitenland, zoals die van de zeevaartscholen en de Koninklijke Marine.

Human factor

Tot slot heeft MARIN een belangrijke innovatieve rol in de ontwikkeling van meer geautomatiseerd en autonoom varen, waarbij de ‘human factor’ nog steeds belangrijk is op intelligente bruggen of in begeleidingscentra op de wal. Het Seven Oceans Simulatorcentrum zal daarbij als proeftuin een belangrijke rol spelen en kan straks zelfs online worden gekoppeld aan schepen op rivieren, zeeën en oceanen.

De financiering van het nieuwe simulatorcentrum is nog niet rond. Buchner: “Dit soort grote faciliteiten kunnen we als onderzoeksinstituut niet helemaal zelf betalen. We hopen dat de overheid ons goed op weg zal helpen. Net als bij gewone wegen en bruggen is dit soort kennisinfrastructuur nodig om als maritiem land vooruit te komen.” 

Video van het nieuwe simulatorcentrum: 

Partners Maritiem Nederland