Loods in oorlogstijd | Maritiem Nederland
Nieuws

Loods in oorlogstijd

Jan van den Berg | zaterdag 14 juli 2007

Over de belevenissen van Nederlandse loodsen tijdens de laatste wereldoorlog was tot dusver relatief weinig bekend. Een boek van voormalig loods en historicus Doeke Roos brengt hierin verandering. Hij beschrijft dat de acties van loodsen in de meidagen van 1940 chaotisch waren. Dit kwam door een gebrekkige voorbereiding op de oorlogssituatie, tegenstrijdige orders en oorlogshandelingen in en rond de havens zelf, zoals Rotterdam en IJmuiden.

 

Op 11 mei 1940 leden de loodsen een groot verlies, toen stoomloodsvaartuig nummer 19 op een mijn liep. De Duitse luchtmacht had deze in de Nieuwe Waterweg geworpen. Dertien van de 22 opvarenden lieten het leven. Een groot deel van de loodsen nam de wijk naar Groot-Brittannië. Ze werkten daar in hun eigen vak of gingen als stuurman of kapitein op de koopvaardij varen. In die hoedanigheid waren ze betrokken bij konvooivaarten en de invasie van Normandië. Verder speelden ze in 1944-45 een belangrijke rol op de Westerschelde bij de aanvoer van materieel naar Antwerpen.

 

Een aantal loodsen bleef in Nederland, hoewel hun rol in IJmuiden uitgespeeld was door de Duitse blokkade van de vaargeul richting zee. In Delfzijl werkten zij op de Eems samen met Duitse loodsen. Na de oorlog waren er spanningen tussen deze achterblijvers en degenen die naar Groot-Brittannië uitweken. Hierover heeft Roos echter weinig bronnenmateriaal kunnen vinden, wat niet wegneemt dat hij een gedegen en goed leesbaar boek heeft geschreven.

 

De Nederlandse loods in de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Doeke Roos
Uitgeverij: ADZ, Vlissingen
384 pagina’s, gebonden
ISBN: 978 90 72838 40 7
Prijs: € 29,50

Partners Maritiem Nederland