LNG: 'Je kunt er inderdaad een sigaret in doven' | Maritiem Nederland
Nieuws
In de Rotterdamse haven is begonnen met de bouw van een oefenlocatie voor calamiteitenbestrijding met LNG.

LNG: 'Je kunt er inderdaad een sigaret in doven'

LNG is niet nieuw, maar wel nieuw voor personeel in de haven van Rotterdam. Daarom wordt in september een oefenlocatie geopend om calamiteiten met LNG te bestrijden.

Falck Risc, gespecialiseerd in advisering en trainingen op het gebied van het bestrijden van calamiteiten en ongelukken in de industriële en publieke sector, is begonnen met de bouw van een oefenlocatie voor de bestrijding van calamiteiten met LNG. Deze moet in september operationeel zijn.

"Als je LNG in een glas op je bureau zou gieten, ontstaat er meteen een grote, witte condenswolk. Het betreft dan echter waterdamp uit de lucht die vloeibaar wordt", legt Robbert van de Veen, directeur Falck Risc, uit. "Het vloeibare aardgas zelf verdampt maar heel langzaam en dat maakt het maar moeilijk ontvlambaar."

De testlocatie op een realistisch nagebouwd terrein met twee zeeschepen, een boorplatform en petrochemische installaties bestaat uit een put waar 2.500 liter LNG in kan worden gestort. "Het duurt ongeveer 40 minuten voordat alles is verdampt", vervolgt Van de Veen. "Om de gebrekkige ontvlambaarheid te demonstreren brengen we straks een lont aan een stok richting de put. Het blijkt dat je dan echt moet zoeken naar een punt in de gaswolk waar de verhouding tussen zuurstof uit de lucht en verdampend LNG precies goed is om een ontbrandbaar mengsel te krijgen." Van de Veen legt verder uit dat het vuur zich op dat moment terugtrekt richting het vloeibare LNG en dooft op het moment dat de zuurstofconcentratie te laag wordt. "Het explosiegevaar van LPG bestaat bij LNG niet."

De uitspraak van Dick Meurs, managing director van de Gate terminal, dat je een sigaret kunt doven in LNG wordt door Van de Veen bevestigd. Ondanks dat LNG een veilige brandstof om mee te werken is, moet de kennis van de gevaren (bijvoorbeeld verstikking op het moment dat mensen te dicht bij verdampend LNG komen) wel overgedragen worden aan de betrokkenen.

Het Havenbedrijf Rotterdam en de gezamenlijke brandweer in het havengebied zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de oefenlocatie.  Brandweerkorpsen, medewerkers en bedrijfshulpverleners in de (petro)chemische industrie, weg- en watertransportsector en personeel bij op- en overslagbedrijven kunnen vanaf september 2014 in een realistische omgeving oefenen en trainen in het bestrijden van incidenten met LNG. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam opent de terminal in september.

Partners Maritiem Nederland