KVNR blij met constructieve CO2-agenda Havenbedrijf Rotterdam

Branche: Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De KVNR omarmt het initiatief van Havenbedrijf Rotterdam om een schonere scheepvaart te realiseren. Net als in de zeevaart wordt in de haven hard gewerkt om een substantiële rol in de energietransitie te spelen. "Als de partijen in de logistieke keten samenwerken draagt dat enorm bij aan de versnelling van de CO2-uitstootreductie", aldus de redersvereniging.

“Met een positieve stimulans voor reders om de zeevaart te vergroenen, kiest het havenbedrijf voor constructieve samenwerking binnen de keten. Zonder die samenwerking, die ook de reders voorstaan, redden we het niet. Door deze handelswijze kunnen we echt iets bereiken in het sterk terugbrengen van de uitstoot van CO2”, zegt KVNR-directeur Annet Koster.

Milieuwinst speelt rol bij ontwerp

De zeevaart is een mondiale industrie, goed voor het vervoer van 90 procent van de wereldhandel. Los van de uitkomst bij de IMO in Londen deze week, wordt er al veel gedaan in de zeevaart om steeds sneller te vergroenen, benadrukt de KVNR. Nederlandse reders laten moderne schepen bouwen, ontworpen en ontwikkeld door een hoogwaardige kennisindustrie die permanent zoekt naar efficiëntie. Zo wordt op de tekentafel al rekening gehouden met het behalen van een zo groot mogelijke milieuwinst.

Alternatieve brandstoffen

De afgelopen jaren zijn door betere ontwerpen substantieel zuinigere schepen op de markt gekomen, aldus Koster. Daarnaast spelen ook alternatieve brandstoffen een belangrijke rol. De ontwikkeling van varen op elektriciteit en waterstof staat nog in kinderschoenen, maar LNG is als scheepsbrandstof al steeds meer beschikbaar.

De cruise en ferry industrie is bijvoorbeeld al grootschalig aan het omschakelen naar LNG. Iedere week ligt er in Rotterdam een cruiseschip dat LNG als brandstof gebruikt wanneer het aan de kade ligt. Dit zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, maar ook minder fijnstof in de stad.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland