Kunstmatige riffen voor kabeljauw in windpark Borssele 1+2

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Ørsted en Wageningen Marine Research werken samen in een project om kunstmatige riffen voor kabeljauw aan te leggen in offshore windpark Borssele 1+2. Volgend jaar worden de eerste riffen geplaatst. WMR zal in de periode van 2021 tot 2023 het ecologische effect monitoren.

Ørsted creëert bij het windpark geschikte leefomgevingen en voedplaatsen voor zowel jonge als volwassen Atlantische kabeljauw (als zogeheten paraplusoort). Ørsted heeft nauw samengewerkt met onderzoekers van WMR in het ontwerp van de kunstmatige riffen. Vier van deze kunstmatige harde substraatpijpriffen worden volgend jaar geplaatst tijdens de bouw van het windpark. WMR gaat het ecologische effect van het project monitoren in de jaren na de installatie.

Uitgangspunt is de aanleg van offshore windparken te combineren met natuurprojecten. Dat doet niet alleen Ørsted in Borssele 1+2. Blauwwind, het consortium van Partners Group, Shell, Eneco, Mitsubishi/DGE en Van Oord, laat bijvoorbeeld platte oesters kweken in windpark Borssele 3+4. 

Ook voor andere functies staan de bouwers van windparken open. Zo onderzoekt Wageningen Marine Research of het mogelijk is op grote schaal zeewier te kweken in windparken op zee.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland