Kotug beboet voor rol in Duits sleperskartel | Maritiem Nederland
Nieuws
Naar schatting moet Kotug 4,5 miljoen euro betalen aan het Duitse Bundeskartellamt (foto: Port of Rotterdam)

Kotug beboet voor rol in Duits sleperskartel

redactie | maandag 26 februari 2018
Havens

De Duitse mededingingsautoriteit heeft het Rotterdamse havensleepbedrijf Kotug een miljoenenboete opgelegd voor zijn rol in een Duits 'sleperskartel'. Volgens het persbericht van het Bundeskartellamt moeten Kotug en enkele Duitse havenslepers 17,5 miljoen euro betalen.

Behalve Kotug waren Fairplay Schleppdampfschiffsreederei Richard Borchard GmbH, Bugsier-, Reederei- und Bergungs GmbH & Co. en Petersen & Alpers GmbH & Co. betrokken. Zij werden in december al beboet. Unterweser Reederei GmbH en haar dochter Lütgens & Reimers GmbH & Co. hoeven geen boete te betalen, omdat zij het kartel hebben gemeld bij de mededingingsautoriteit.

De betrokken havenslepers hebben in de periode 2002 tot 'minimaal' 2013 de markt in de havens van Hamburg en Bremerhaven onderling verdeeld. Ook de verantwoordelijke medewerkers kregen een boete opgelegd. 

Het totale boetebedrag voor de vier ondernemingen bedraagt 17,5 miljoen euro. Bij het melden van de boete voor de drie Duitse havenslepers in december ging het nog om een bedrag van 13 miljoen euro. Hieruit valt volgens het FD af te leiden dat de boete voor Kotug 4,5 miljoen euro bedraagt.

Partners Maritiem Nederland