Kort: Kennis & Innovatie | Maritiem Nederland
Nieuws

Kort: Kennis & Innovatie

Redactie | vrijdag 25 augustus 2006

TU DELFT en HOGESCHOOL INHOLLAND (opleiding Scheepsbouwkunde) gaan hun onderwijs intensiever op elkaar afstemmen. Sinds 2002 hebben beide onderwijsinstituten al een samenwerkingsverband. Belangrijkste punten uit het recente akkoord zijn afstemming van de curricula van de twee studierichtingen Maritieme Techniek, en een betere aansluiting van de HBO-opleiding Scheepsbouwkunde op de masteropleiding MT. Ook onderzoeken de instellingen mogelijkheden voor gezamenlijk onderwijs en uitwisseling van docenten.


Veertien maritieme bedrijven hebben zich ingeschreven voor de MARITIME INNOVATION AWARDS 2006 van Holland Marine Equipment. De winnaar wordt op donderdag 9 november bekendgemaakt tijdens de Maritime Gala Awards in Groenekan, nabij Utrecht. Op die dag vindt ook de uitreiking plaats van Schip van het Jaarprijs van de KNVTS en de Timmerprijs (VNSI).


Niet koud saneren maar duurzaam innoveren is de PETITIE die DRIE VISSERIJORGANISATIES onlangs hebben aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hierin eisen de Nederlandse Vissersbond, de Federatie van Visserijverenigingen en het Productschip Vis extra overheidsinvesteringen in een duurzame Noordzeevisserij. Een van hun eisen is 9 miljoen euro voor aanpassing van tuigen en netwerk (proefprojecten). De drie organisaties vinden de toezegging van LNV van 500.000 euro voor vijf experimenten onvoldoende.


Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan houdt branchevereniging IRO op vrijdag 8 september in Rotterdam een jubileumcongres met uitreiking van de IRO-AWARD. Tot maandag 31 juli kan men kandidaten voordragen. In aanmerking komen IRO-leden die zich op het gebied van innovatie verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse olie- en gasindustrie. Het gaat hierbij vooral om ontwikkeling van nieuwe producten, industriële activiteiten en toepassingen.


Het LUXE SUPERJACHT ‘ILONA’, gebouwd door de Nederlandse werf Amels, heeft wederom een internationale prijs gewonen. The International Superjacht Society (ISS) in Miami heeft het 73,69 meter lange schip uitgeroepen tot Best Power Yacht. Twee jaar geleden kreeg Ilona al de onderscheiding Most Innovative Motor Yacht. Naast Amels heeft Croon Elektrotechniek de installaties geleverd, waaronder het computersysteem, de verlichting en brandblussystemen.

Partners Maritiem Nederland