Koopvaardijschepen in zwart-wit | Maritiem Nederland
Nieuws

Koopvaardijschepen in zwart-wit

Bart Stam | woensdag 20 september 2006

Fotoboeken over koopvaardijschepen zijn in zwang. Zo bracht Lanasta dit voorjaar het eerste deel uit van de serie In Beeld over koopvaardijschepen tussen 1950 en 1959. Binnenkort verschijnt deel twee over de jaren zestig.
Ook De Alk is gestart met een serie fotoboeken over de vaderlandse koopvaardijvloot. De eerste twee delen, die begin augustus zijn verschenen, gaan over de wilde vaart en de lijnvaart. In de nabije toekomst moeten er nog meer delen verschijnen, over de tankvaart, koelschepen, zwaar transport en kustvaart.

 

Het deel over de wilde vaart (zeeschepen die uitvaren zodra ergens een lading in de aanbieding is) heeft een inleidend hoofdstuk over de belangrijkste rederijen. Bekende namen zijn Phs van Ommeren, de Scheepvaart- en Steenkolen Maatschappij, Van Nievelt Goudriaan en Hudig & Veder. Daarna volgen ruim honderd pagina’s met fraaie zwart-witplaten en een korte beschrijving van karakteristieke schepen, waarvan een aanzienlijk deel door gevechtshandelingen in de Tweede Wereldoorlog verloren ging. Vanaf 1945 stapten diverse maatschappijen daarom over op lijnvaartschepen en tankers. Toch werden er nog fraaie schepen gebouwd, zoals ‘ms. Woensdrecht’, in 1964 gebouwd door De Schelde in Vlissingen.


In deel 2, over de lijnvaart, staan de Amsterdamse rederijen centraal die vanaf 1854 een dominante rol hebben gespeeld in de Nederlandse koopvaardij. Terecht heeft auteur Dick Gorter in zijn inleiding een flink aantal pagina’s gewijd aan de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM) die in de 1982 werd overgenomen door Nedlloyd Rederijdiensten BV. Aandacht is er eveneens voor de Koninklijke Hollandsche Lloyd, Stoomvaartmaatschappij Oostzee en Stoomboot Maatschappij Hillegersberg. Ook dit deel telt ruim honderd pagina’s met zwart-witfoto’s. Persoonlijke favorieten zijn de zusterschepen ‘ms. Oranje Naussau’ en ‘ms Prins der Nederlanden’. Het waren twee schepen van 7.221 ton die zowel vracht als passagiers vervoerden. Helaas zijn ze in 1972 verkocht aan Cuba.

Nederlandse Koopvaardijschepen in beeld
Deel 1: Wilde vaart/ Deel 2: Lijnvaart
Auteur: Dick Gorter
Uitgeverij: De Alk, Alkmaar
120 pagina’s, met foto’s (zwart-wit)
ISBN: 90 6013 281 5 / 90 6013 280 7
Prijs: € 19,90

Partners Maritiem Nederland