Kooiman bouwt waterinjectievaartuigen voor Van Oord | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van het nieuwe waterinjectievaartuig (foto: Kooiman Marine Group)

Kooiman bouwt waterinjectievaartuigen voor Van Oord

redactie | woensdag 27 februari 2019
Scheepsbouw, Baggeren

In opdracht van maritieme aannemer Van Oord gaat Kooiman Marine Group  twee state-of-the-art waterinjectievaartuigen bouwen. De nieuwe vaartuigen beschikken over systemen die zorgen voor een optimale inzetbaarheid. Het eerste vaartuig komt eind 2020 in de vaart.

Met de nieuwe vaartuigen versterkt Van Oord zijn positie als marktleider in waterinjectiebaggeren. De nieuwe generatie schepen zijn veelzijdig: ze kunnen niet alleen waterinjectiebaggeren, maar ook massflowen en powerjetten. Daarnaast beschikken de vaartuigen over deiningscompensatie en Dynamic Positioning waardoor het baggeren voorgeprogrammeerd en efficiënter kan verlopen. Dankzij de wendbaarheid en zeer geringe diepgang zijn de schepen uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het onderhoudsbaggeren van ondiepe havens.

Tijdens het ontwerp is veel aandacht besteed aan de energiehuishouding van beide schepen. Dankzij een hybride energiemanagementsysteem kunnen de vaartuigen energie uit restwarmte, die normaal verloren was gegaan, opslaan in accu’s. Deze energie wordt vervolgens onder meer gebruikt voor de voortstuwing. De installatie van diesel-elektrische motoren zorgt voor een verlaging van CO2-uitstoot. De nieuwe vaartuigen zullen voldoen aan de nieuwe IMO tier III-regelgeving voor het verminderen van schadelijke NOx emissies en zijn voorbereid op de EU stage V-regelgeving.

Partners Maritiem Nederland