Klimaateisen gaan rol spelen bij scheepvaartfinanciering

Branche: Scheepsbouw, Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Banken wegen klimaateisen mee bij het verstrekken van scheepvaartfinanciering. Ook bij het beoordelen van lopende leningen gaan klimaatoverwegingen een rol spelen. Leidraad hierbij zijn de zogenoemde 'Poseidon Principles'. Elf internationale banken, waaronder ABN Amro en ING, hebben deze principes omarmd om een bijdrage te geven aan de reductie van emissies in de scheepvaart.

Naast ABN Amro en ING ondertekenden Citi (Amerikaans), Société Generale (Frans), DNB (Noors), Amsterdam Trade Bank (Russisch), Crédit Agricole CIB (Frans), Danish Ship Finance, Danske Bank (Deens), DVB (Duits) en Nordea (Scandinavisch) op 18 juni de Poseidon Principles tijdens een bijeenkomst van het Global Maritime Forum (GMF). 

De principes vormen een set richtsnoeren die zijn gebaseerd op het klimaatakkoord dat vorig jaar in de International Maritime Organization werd bereikt. Dat is erop gericht om de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart in 2050 minimaal gehalveerd te hebben.

Het Global Maritime Forum is een samenwerkingsverband van een groep grote rederijen en verladers, waaronder Maersk, Euronav, Shell en Trafigura. Volgens het GMF - dat de principes opstelde samen met duurzaamheidsinstituut Rocky Mountain Institute - hebben de elf banken gezamenlijk zo’n honderd miljard dollar aan scheepvaartfinanciering uitstaan en bestrijken ze hiermee 20 procent van de wereldmarkt. De verwachting is dat ook Aziatische banken zich zullen aansluiten bij het initiatief.

"Om de ambitieuze klimaatdoelen te halen, zullen we al in 2030 emissievrije schepen in de vaart moeten brengen. Er is nog maar tien jaar tijd om nieuwe brandstoffen, aandrijfsystemen en infrastructuur te ontwikkelen. De Poseidon Principles zullen eraan bijdragen om deze transitie in een stroomversnelling te brengen", zegt Søren Toft, Chief Operating Officer van A.P. Møller-Mærsk.

Actieve rol voor banken

In Nederland is ABN Amro van oudsher financier van de scheepvaartsector. “Met deze principes creëren we uniforme sectorbrede transparantie over de klimaatimpact van onze leningenportefeuilles", zegt Joep Gorgels, Hoofd Global Transportation & Logistics van de bank. "Daarnaast biedt het ons handvatten om klimaatoverwegingen mee te wegen bij het beoordelen van leningaanvragen. Dat gaat ons helpen om op een actieve manier een rol te blijven spelen in het verder vergroenen van de scheepvaartsector.” 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland