Kennis & Innovatie; Volvo Ocean Race

Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

Wallenius Wilhelmsen Logistics is de officiële logistieke partner van de VOLVO OCEAN RACE 2008-2009. De Noorse scheepsbouwer zal essentiële benodigdheden en promotiemateriaal vervoeren naar wereldwijde locaties waar de jachten langskomen. De Volvo Ocean Race gaat op 11 oktober 2008 in Alicante in Spanje van start.

 

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft in mei een EVAUATIERAPPORT ontvangen over het Nederlands innovatie- en wetenschapsbeleid. Het is een peer review van het Nederlandse beleid door andere landen van de Europese Unie. Het rapport zegt onder andere dat Nederland beter moet investeren in het midden- en kleinbedrijf, wetenschappelijk onderzoek beter moet benutten en meer aandacht moet schenken aan het opleiden van mensen voor wetenschap en techniek.

 

TRIAGNOSYS en CARGOTRAX hebben onlangs in de Zuid-Chinese Zee succesvolle praktijktesten uitgevoerd met een nieuwe container tracking technologie. Het systeem volgt de containers 24 uur per dag, bewaakt de inhoud en zorgt voor monitoring van kritieke omstandigheden, zoals containers met koelruimtes. Het systeem komt in de loop van 2007 beschikbaar.

 

Uit vijf kandidaten heeft de VNSI op 8 juni de scheepsontwerpers Jenny Coenen en Jop Paauw genomineerd voor de TIMMERSPRIJS 2007. Coenen heeft een project voor het stroomlijnen van tekenkamerprocessen. Bij Paauw gaat het om Life Cycle Cost analyses in de baggerindustrie. De winnaar volgt tijdens het Maritime Awards Gala op 1 november in Rotterdam.

 

Volgens Dragos Rauto, technisch directeur van INTERTANKO, is grote milieuwinst mogelijk door de scheepvaart wereldwijd te laten overschakelen op gedistilleerde brandstof, met name marine diesel oil(MDO) met een lager zwavelgehalte. In navolging van Intertanko’s voorstel lanceerde de IMO een nieuwe studiegroep met als streven invoer in 2010.

 

Een nieuwe LNG-TANKER van DAEWOO SHIPBUILDING & MARINE ENGINEERING (DSME) houdt de LNG-tanks onder hogere druk, waardoor de brandstof niet in de gasvormige fase overgaat. Normaal gebruiken tankers het gas als brandstof voor het schip of maken het weer vloeibaar. Volgens DSME is een standaard scheepsmotor op olie economischer.

 

Naar aanleiding van een initiatief van onder andere STICHTING NEDERLAND MARITIEM LAND zullen de Noord-Nederlandse bedrijven Barkmeijer Shipyards, Conoship International, Damen Shipyards, Wagenborg Shipping en Wijnne & Barends deelnemen aan de ontwikkeling van een ballastloos schip. Volgens onderzoeksresultaten uit de eerste fase is het huidige concept levensvatbaar.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland