Kamer dringt aan op oplossing reparatie cruiseschepen

Branche: Scheepsbouw, Toeleveranciers, Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie van Remco Dijkstra (VVD) aangenomen. Voor 1 oktober moet er duidelijkheid zijn en een oplossing komen voor inschakeling van buitenlandse zeevarenden bij de reparatie van cruiseschepen. 

In 2014 gaf de inspectie SZW een boete van bijna 1 miljoen euro aan de rederij die het cruiseschip 'Oasis of the Seas' exploiteert. Zeevarenden van de rederij, ingevlogen om voor de rederij aan boord te werken terwijl het schip in dok lag, mochten dit niet doen volgens de arbeidsinspectie. Sindsdien is er vijf jaar lang niet één vervolgopdracht uit de cruisesector naar Rotterdam gekomen. Met als gevolg een ongelofelijk grote schadepost voor de maritieme sector en verlies van werkgelegenheid.

De motie van Dijkstra stelt vast dat het eindeloos overleg tussen vakbonden en werkgevers tot nu toe weinig heeft opgeleverd. Het kabinet moet nu op korte termijn een knoop doorhakken om een einde te maken aan dit concurrentienadeel van Rotterdam, ten opzichte van andere havens in Europa waar deze schepen nu heen gaan.

Voor 1 oktober moet er duidelijkheid zijn en een oplossing komen om zo Nederland weer als een maritieme natie positief op de kaart te zetten. Het moet voor de internationale klanten dan duidelijk worden dat Nederland weer open is voor deze business.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland