Jumbo installeert grootste onderwaterrestaurant

Branche: Maritieme Cluster, Offshore, Zeevaart | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Op 2 maart installeerde Jumbo Maritime het grootste onderwaterrestaurant ter wereld. Een welkome klus in een tijd dat vele offshore olie- en gasprojecten in de ijskast belanden.

Het restaurant wordt op (of eigenlijk naast) het eiland Huravalhi in de Maldiven gebouwd. Jumbo Maritime meerde een zwaartransportschip af in het ondiepe koraalrif en tilde de 410 ton wegende constructie op een van tevoren geplaatste betonnen fundering op 10 meter waterdiepte.

Het restaurant bestaat uit een plexiglazen koepel en stalen constructie. Het betreft het tweede restaurant in zijn soort. Eerder dit jaar haalde Jumbo het gevaarte op van een werf in Nieuw Zeeland.

Bijzonder aan de schepen van Jumbo is dat ze geringe diepgang combineren met een hoge mate van stabiliteit tijdens complexe hijsoperaties. Alle schepen hebben twee kranen aan één zijde van het schip, en recent nam Jumbo Maritime de grootste kraanschepen van dit type in de vaart met een hijsvermogen van 3.000 ton.

Op Huravalhi wordt momenteel een luxe vijfsterrenresort gebouwd. Huravalhi is een tot op heden onbewoond eiland van het Lhaviyani-atol, behorende bij de 1190 eilanden tellende eilandengroep Maldiven ten zuidwesten van India. In augustus 2016 moeten de eerste gasten gaan dineren met uitzicht op de omringende koraalriffen. Of de voorbijtrekkende haaien en kreeften op het menu van de maximaal 24 gasten staan, wordt vooralsnog nergens vermeld.

Op 23 juli 2015 sloot Jumbo het contract voor dit transport en de installatie van deze bijzondere constructie met logistieke dienstverlener GAC Sweden, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plannen van het vervoer van bijzondere projectlading.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland