Joint Industry Project verkent toekomst autonoom varen | Maritiem Nederland
Nieuws
De laatste jaren komen steeds meer digitale hulpmiddelen voor de scheepvaart beschikbaar (foto: ABB Marine)

Joint Industry Project verkent toekomst autonoom varen

redactie | vrijdag 1 december 2017
Maritieme Cluster

Tijdens de Smart Shipping Challenge 2017 werd bekend gemaakt dat een Nederlands consortium van bijna twintig partijen is gestart met het verkennen en demonstreren van de technische mogelijkheden voor autonoom varen op zee. Het Joint Industry Project ‘Autonomous Shipping’ moet bijdragen aan veiligheid en duurzaamheid en een verlaging van de operationele kosten.

In het Joint Industry Project (JIP) ligt het accent op het integreren van bestaande technische oplossingen voor autonoom varen. De oplossingen worden gedemonstreerd in simulatoren en in de praktijk. Autonoom varen is een eindbeeld, maar de tussenstappen in het project leveren al bruikbare resultaten voor de deelnemers. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de trend van vergaande digitalisering in de scheepvaart, ook wel aangeduid als ‘Smart Shipping’.  

“De trossen zijn los! Het is heel mooi dat het ons gezamenlijk gelukt is om te starten met dit project, zelfs in economisch lastige tijden voor veel bedrijven in onze sector”, zegt Marnix Krikke, Innovation Director van Netherlands Maritime Technology. “TU Delft, MARIN én TNO werken elk vanuit hun eigen specialisme aan dit praktijkgerichte onderzoek voor autonoom varende zeeschepen. Dit doen zij samen met de industriële partners, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Defensie, een klassebureau, het Loodswezen en de onderwijsinstellingen Maritiem Instituut Willem Barentsz, Scheepvaart en Transport college en Rotterdam Mainport Institute.”

Roadmap voor autonomie in scheepvaart

Tijdens de Smart Shipping Challenge 2017 werd het startschot gegeven voor een twee jaar durend praktijkgericht onderzoek. Na een verkenning en een analyse van mogelijke toepassingen, zullen de onderzoekers nagaan hoe veilige vaart mogelijk is van het schip in een omgeving met scheepvaart. Het autonome schip moet ook in geval van storingen en van drukke scheepvaart de juiste beslissingen kunnen nemen. Een volgende vraag is of het met bestaande technieken mogelijk is om deze (ver)storingen vanaf de wal onder controle te krijgen of te verhelpen. Dit wordt getest in simulaties en verschillende demonstraties, zowel vanuit de kantooromgeving als fysiek aan boord. Het project moet leiden tot een roadmap voor introductie van autonomie in de scheepvaart.  

Grote en kleine bedrijven betrokken

“In dit project werken grote én kleine bedrijven, zoals Damen Shipyards, SeaZip Offshore Services en DEKC Maritime, samen aan een gezamenlijk onderzoek", zegt Sanne de Vleeschouwer, die het project vanuit NMT coördineert. "Het geeft de partners inzicht in de huidige staat van de techniek én inzicht in de kennis, kunde en technologie die nog nodig is om volledige autonomie te bereiken. Met dat resultaat kunnen de partners, ieder vanuit een eigen invalshoek, richting geven aan eigen ontwikkelingen en oplossingen.”

Partners Maritiem Nederland