Jan De Nul zet in op filteren uitlaatgassen

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op 14 juli liep Jan De Nul's nieuwe sleephopperzuiger 'Diogo Cão' van de Keppel Nantong werf in China, een filiaal van Keppel Offshore & Marine. Dit ‘groene’ schip is het tweede van een nieuwe generatie ultra-low emission hopperzuigers.

Jan De Nul bestelde zes groene schepen met een uitlaatgasbehandelingssysteem aan boord: drie kleine van 3.500 m³, twee middelgrote van 6.000 m³ en een grotere van 18.000 m³. In tegenstelling tot de trend om LNG als alternatieve brandstof te gebruiken, werken deze zes schepen op diesel brandstof. Door het  vermogen aan boord optimaal te gebruiken, is een lager brandstofverbruik mogelijk en is ook de uitstoot minder. Daarnaast zijn de schepen uitgerust met een VERT-gecertificeerd filtersysteem dat de uitlaatgassen in twee fasen filtert tot een absoluut minimum aan uitstoot, waardoor ze beantwoorden aan de strengste emissievoorschriften van de Europese regelgeving voor de binnenvaart (Stage V) – strenger dan de IMO-regelgeving voor zeevaart. 

“Jan De Nul Group is de eerste baggeraar ter wereld die baggerschepen in de vaart brengt die voldoen aan de strengste Europese emissienormen”, zegt Robby De Backer, Hoofd Nieuwbouw bij Jan De Nul Group. “Met deze schepen zullen wij de laagste uitstoot op baggerprojecten kunnen noteren. Bovendien zijn de schepen uiterst zuinig in brandstofverbruik.”

“Deze schepen zullen vooral ingezet worden in riviermondingen, nabij de kust, in havens of dichtbevolkte gebieden. Dat deze schepen veel lagere emissies hebben, is dan ook een extra troef”, zegt De Backer. Zo draagt Jan De Nul Group bij aan een betere luchthygiëne tijdens de uitvoering van zijn projecten.

Zwitsers voorbeeld

Voor zijn filtersysteem keek Jan De Nul naar het voorbeeld van de Zwitsers die al in de jaren negentig een soortgelijk systeem invoerden in de tunnelbouw. “Alle uitlaatgassen van voertuigen en machines gebruikt tijdens tunnelwerken moesten worden gefilterd om in de tunnels onder de Alpen propere lucht te hebben voor de arbeiders”, zegt Michel Deruyck, Fuel Coordinator bij de Jan De Nul Group. “Vandaag passen wij deze technologie toe op onze nieuwe schepen.”

Elke dieselmotor aan boord is uitgerust met een katalytische filter en een dieselpartikelfilter die de uitlaatgassen in twee fasen filteren. “Met de katalytische filter halen we de Stage V-norm op het vlak van stikstofdioxide al. Hiermee zitten we ruim onder de Tier II en Tier III-normen van de IMO. Met het dieselpartikelfilter halen we tot 99 procent van het aantal stofdeeltjes uit de uitlaatgassen."

Volgende 'groene' schip in aanbouw

Nu de Diogo Cão is te water gelaten, kan de bouw van het volgende schip met uitlaatgasbehandeling en een laadcapaciteit van 6.000 m³ van start gaan. Op 19 juli wordt de kiel van dit schip gelegd op de Keppel Singmarine scheepswerf in Singapore.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland