Jan De Nul voltooit kabelinstallatie bij olieveld Abu Dhabi

Branche: Offshore | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Jan De Nul Group heeft de kabelinstallatie voltooid voor de tweede fase van het Full Field Development Project in het offshore olieveld van NASR, 130 km ten noordwesten van Abu Dhabi.

Als onderaannemer in opdracht van Hyundai Heavy Industries stond Jan De Nul in voor het laden, transporteren, installeren en beschermen van drie onderzeese stroomkabels van 132 kV (lengte 147 km) en tien onderzeese stroomkabels van 11 kV (lengte 57 km). Doel van het project is de capaciteit van het veld te verhogen tot 65.000 vaten per dag.

Het kabellegschip 'Isaac Newton' haalde in twee trips 204 km kabel in Noorwegen op en installeerde ze vervolgens op de projectlocatie in Abu Dhabi. Dankzij zijn grote laadvermogen kon de Isaac Newton de langste en zwaarste kabel van alle dertien in één lengte installeren: een 132 kV kabel van 71 km lang en bijna 6.000 ton zwaar tussen Das Island en het NASR-veld. Het schip slaagde erin de onderzeese kabels met grote nauwkeurigheid in de overvolle zeebodem van het olieveld te installeren.

Rotsbermen

Voor de eerste maal in de olievelden bij Abu Dhabi paste Jan De Nul bij het beschermen van de onderzeese kabels zijn ontwerp van 'rotsbermen' toe. De 'Daniel Bernoulli' - het nieuwe multipurpose schip van de maritieme aannemer - voerde alle kabelbeschermingswerken uit. Het schip trok 53 km aan sleuven om de kabel in te graven, installeerde 671 betonnen matrassen en plaatste 8 km aan rotsberm. In volle zee kon de Daniel Bernoulli zowel de sleuven trekken als de matrassen installeren, zonder tussen beide activiteiten terug te moeten keren. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland