Jan De Nul voltooit kabelinstallatie in Egypte

Branche: Offshore | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Jan De Nul Group heeft twee 69 kilometer lange aansluitkabels geïnstalleerd voor de nieuwe gasvelden van West Nile Delta, ten noorden van de Egyptische havenstad Alexandrië. 

Speciaal voor dit project bouwde Jan De Nul Group installatieschip 'Willem de Vlamingh' om tot een efficiënte kabellegger. De twee zogenoemde umbilicals, met een totale lengte van 69 km, werden in mei 2018 aan boord geladen in Noorwegen en naar Egypte getransporteerd.

De uitdagende installatiecampagne startte met het aan land trekken van de kabels over een afstand van 3 km. Tijdens deze operatie had het installatieschip amper 7 meter waterdiepte. De installatiewerken werden in augustus met succes afgerond. Het eindstation van de umbilicals werd nauwkeurig geïnstalleerd op een diepte van 600 meter.

Om het risico op beschadiging van de umbilicals te beperken werden de kabels tijdens de installatie gelijktijdig ingegraven. Terwijl de 'Willem de Vlamingh' de kabel op de zeebodem installeerde, volgde de kabellegger 'Isaac Newton' meteen om de umbilical in te graven met behulp van jet trenching.

Werken in ondiep water

Bij dit project werkt Jan De Nul samen met contractor Subsea7, die sinds 2016 betrokken is bij de activiteiten in de West Nile Delta. “De veilige en succesvolle installatie van de umbilicals door Jan De Nul Group was een belangrijke mijlpaal voor ons project", zegt David Down van Subsea7. "De technische expertise en coöperatieve spirit van Jan De Nul stonden borg voor een succesvolle uitkomst ondanks de grote complexiteit van de operaties voor het trekken van de kabels op het strand en in ondiepe wateren.”

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland