Jan De Nul laat vierde ULEV-baggerschip te water

Branche: Baggeren | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Bij Keppel Offshore & Marine in Singapore is Ultra-Low Emission Vesssel 'Sanderus' te water gelaten. De middelgrote sleephopperzuiger is het vierde schip waarmee Jan De Nul inzet op een betere luchtkwaliteit door de uitlaatgassen maximaal te filteren.

De Sanderus is het eerste van twee identieke middelgrote sleephopperzuigers in aanbouw op de werf in Singapore. Beide schepen zijn uitgerust met een uitgekiend uitlaatgasbehandelingssysteem dat de uitstoot in twee fasen filtert. In totaal ontwierp Jan De Nul Group zes schepen met een ultra-lage uitstoot: vijf sleephopperzuigers en één offshore jack-up installatieschip, de 'Voltaire. De twee hopperzuigers van 6.000 m³ en de Voltaire zijn nog in aanbouw. Drie hopperzuigers van 3.500 m³, waarvan de eerste in juli 2018 te water werd gelaten, zijn intussen opgeleverd en onderweg naar hun eerste project.

De Sanderus combineert een geringe diepgang met een hoge wendbaarheid, waardoor het schip uitermate geschikt is voor werken op plaatsen met weinig manoeuvreerruimte.

De Sanderus heeft een dieselelektrische aandrijving: de baggerinstallatie en propulsie worden elektrisch aangedreven met behulp van frequentieomvormers. Op die manier kan ieder onderdeel van het proces optimaal werken. Het elektrische vermogen voor de aandrijvingen aan boord wordt opgewekt door drie dieselgeneratorsets, die belastingafhankelijk automatisch opgestart of gestopt worden. Bovendien resulteert de asymmetrische belastingverdeling over de verschillende diesels in een verminderd verbruik. Dankzij al deze maatregelen springt de Sanderus volgens Jan De Nul zuiniger om met brandstof dan alle andere schepen in die klasse.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland