Jan De Nul bekroond voor ingenieus uitlaatgas filtersysteem

Branche: Baggeren | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Jan De Nul Group is in Dubai bekroond voor zijn innovatieve en groene ontwerp van schepen met extreem lage emissies. De Belgische maritieme aannemer kiest niet voor schone brandstoffen, maar voor een ingenieus uitlaatgas filtersysteem dat eerder met succes is toegepast door Zwitserse tunnelbouwers.

Jan De Nul ontving in Dubai de 'South Asia, Middle East and Africa Environment Award', een van de elf prestigieuze awards die jaarlijks worden uitgereikt door Lloyd's List, de onafhankelijke online sectorregulator voor de scheepvaartindustrie.

“Onze focus verschilt van die van onze sectorgenoten die kozen voor schepen met schone brandstoffen. Met onze lage-emissieschepen focussen we op de impact van maritiem transport en havenontwikkeling op de volksgezondheid en algehele luchtkwaliteit”, zegt Mieke Fordeyn, directeur Internationale Divisie van Jan De Nul Group. “We zijn bijzonder trots dat we nu erkend worden voor onze intern ontwikkelde, innovatieve en baanbrekende oplossing om onze impact op het milieu tot een minimum te beperken.”

Zwitserse technologie

Jan De Nul haalde de mosterd voor deze technologie in Zwitserland. Voertuigen en zware machines zijn er uitgerust met een uitlaatgasfiltersysteem, zodat arbeiders die werken aan tunnels schone lucht kunnen inademen.

De groep laat momenteel vijf lage-emissieschepen van eigen ontwerp bouwen. Het gaat om sleephopperzuigers met een laadruimte van 3.500 m³ (drie stuks) en 6.000 m³ (twee stuks). De drie kleinste hoppers werden al te water gelaten en zullen zeer binnenkort in gebruik genomen worden.

Strenge binnenvaart-eisen

De zes vaartuigen worden allemaal dieselelektrisch aangedreven, met een optimaal gebruik van de opgewekte energie en een laag brandstofverbruik. Dankzij een efficiënt tweefasig filtersysteem voor uitlaatgassen voldoen de schepen aan de Europese Stage V-emissienormen voor de binnenvaart.

“Jan De Nul Group is de eerste baggeraar ter wereld die baggerschepen in de vaart brengt die voldoen aan de strengste Europese emissienormen die verder gaan dan de IMO Tier III regelgeving voor de zeevaart,” zegt Robby De Backer, hoofd Nieuwbouw bij Jan De Nul Group. “Met deze schepen zullen wij baggerprojecten uitvoeren met de laagst mogelijke uitstoot.” 

“Onze schepen zullen vooral ingezet worden in riviermondingen, nabij de kust, in havens of dichtbevolkte gebieden. Dat deze schepen veel lagere emissies hebben, is dan ook een extra troef,” aldus De Backer.

Tweefasige filtertechniek

Elke dieselmotor aan boord is uitgerust met een katalytische filter en een dieselpartikelfilter (DPF) die de uitlaatgassen in twee fasen filteren. Met de katalytische filter en door de toevoeging van Urea (AdBlue) is op dit moment de meest efficiënte manier om de uitstoot van NOx te reduceren.

De dieselpartikelfilters zijn VERT-gecertificeerd (Zwitsers keurlabel) en halen stofdeeltjes en nanopartikels uit de uitlaatgassen. Bovendien filtert het DPF ook de Black Carbon eruit. Zo minimaliseert Jan De Nul de impact van zijn schepen niet alleen op de luchtkwaliteit, maar ook op het klimaat.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland