Jan De Nul actief van Vuurland tot Noord Finland

Branche: Baggeren | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Ruim 6.000 werknemers van Jan De Nul zijn wereldwijd actief. Twee projecten op 15.500 kilometer van elkaar sprongen er in 2018 uit. In de meest zuidelijke stad van de wereld en de meest noordelijke stad van Finland was de maritieme waterbouwer aan het werk voor de verdieping van de havens van Ushuaia en Oulu.

In Ushuaia in Vuurland, de zuidelijkste haven van Argentinië, zorgde sleephopperzuiger 'Vitus Bering voor de verdieping van het havenbassin om er grotere cruiseschepen te kunnen ontvangen. In Ushuaia maken zij een stop om de Arctische zee verkennen. Het havenbestuur schreef deze opdracht uit om de 317 meter lange 'Celebrity Eclipse' met 3.100 passagiers en 1.271 bemanningsleden te kunnen ontvangen.

Het baggerproject duurde minder dan een week en de hoeveelheid te baggeren materiaal was beperkt tot 50.000 m³. Toch maakte Jan De Nul op weg naar een andere opdracht in Ecuador graag een tussenstop op deze idyllische plek.

Herfst in Finland

In Noord-Finland werkte Jan De Nul mee aan de verdere ontwikkeling van de haven van Oulu, de meest noordelijke haven van Finland. Gedurende drie maanden verdiepten sleephopperzuiger 'Alexander von Humboldt' en cutterzuiger 'Fernão de Magalhães' het zeekanaal, het toegangskanaal en het havenbassin tot 12,5 meter. In totaal baggerden de schepen twee miljoen kubieke meter aan zand, klei en keien.

De stad Oulu is een belangrijke logistieke schakel voor Noord-Europa. Van hieruit vertrekken enkele grote verkeersaders voor de bevoorrading van het noorden van Scandinavië en Rusland. De verdieping van het kanaal was nodig om grotere vrachtschepen te kunnen ontvangen.

"Het project startte laat in het zomerseizoen en moest absoluut vóór de komst van het winterijs worden afgerond. Dankzij een voortreffelijke samenwerking met de haven en innovatieve technieken voor de behandeling van het zeewater in het bezinkingsbassin konden we het project tijdig en binnen de strenge milieueisen afronden”, zegt projectleider Harold Heeffer van Jan De Nul Group.

De 'Alexander von Humboldt' aan het werk in de haven van Oulu (foto: Jan De Nul)

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland