Nieuws

 • Vlaggenschip honderdjarig Spido krijgt vorm bij De Hoop

  Scheepswerf De Hoop legt de laatste hand aan het nieuwe evenementenschip voor rederij Spido. Het nieuwe schip, dat nu nog bekend staat als 'Project 491', moet het vlaggenschip worden van de rederij die onlangs haar honderdjarige bestaan vierde. 

  Verder lezen ›

 • IHC en Semiotic Labs ontwikkelen smart solutions voor baggerindustrie

  Royal IHC is een samenwerking aangegaan met Semiotic Labs om smart solutions voor de baggerindustrie te ontwikkelen. Internet of Things sensoren en kunstmatige intelligentie moeten scheepsbouw en baggeren slimmer en efficiënter maken.

  Verder lezen ›

 • Uitvinder antifouling tapijt wint European Inventor Award 2019

  De Nederlandse materiaalwetenschapper Rik Breur heeft de European Inventor Award 2019 in de categorie MKB gewonnen voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. De jaarlijkse prijs is ingesteld door het Europese Octrooibureau (EOB).

  Verder lezen ›

 • Startups maken haven Rotterdam duurzamer, efficiënter en slimmer

  Ter afsluiting van de vierde editie van innovatieprogramma PortXL tekende  Havenbedrijf Rotterdam vier intentieverklaringen met startups die de haven duurzamer, efficiënter of slimmer kunnen maken. Het gaat om Richtlijn Geodesie, Flower Turbines, Ladar Ltd en Planys Tech. Startup Eco Wave Power kreeg een zogenoemde ‘letter of support’.

  Verder lezen ›

 • Klimaateisen gaan rol spelen bij scheepvaartfinanciering

  Banken wegen klimaateisen mee bij het verstrekken van scheepvaartfinanciering. Ook bij het beoordelen van lopende leningen gaan klimaatoverwegingen een rol spelen. Leidraad hierbij zijn de zogenoemde 'Poseidon Principles'. Elf internationale banken, waaronder ABN Amro en ING, hebben deze principes omarmd om een bijdrage te geven aan de reductie van emissies in de scheepvaart.

  Verder lezen ›

 • Nederland draagt NAVO-commando over aan Canada

  Commandeur Boudewijn Boots heeft het het commando over de Standing Naval Maritime Group 2 (SNMG2) van de NAVO overgedragen aan de Canadese commandeur Josée Kurtz. De NAVO-vloot was het afgelopen jaar actief in de Middellandse en Zwarte Zee waar het onder meer schaduwactiviteiten bij de Russen uitvoerde. Op 24 juni komt het vlaggenschip Zr. Ms. Evertsen weer thuis in Den Helder.

  Verder lezen ›

 • Grote opdracht Van Oord voor LNG-project in Mozambique

  Samen met de Frans/Amerikaanse (maritieme) aannemer TechnipFMC heeft Van Oord de opdracht gekregen voor het Area 1 Golfinho Atum LNG-ontwikkelingsproject in Mozambique. Het project heeft een contractwaarde van meer dan 1 miljard dollar.

  Verder lezen ›

 • Opdracht Damen voor negen reddingsschepen Turkije

  In opdracht van de International Organisation for Migration en gefinancierd door de Europese Unie, gaat Damen negen SAR 1906 search and rescue vessels bouwen voor het Turkse kustwacht commando. In 2017 leverde Damen al zes van deze schepen.

  Verder lezen ›

 • In havens is autonoom varen voorlopig geen optie

  Op 13 juni kwamen een kleine honderd maritieme professionals bij de VNAB in Rotterdam bijeen voor een inspirerende bijeenkomst over slimme maritieme techniek. Hoogtepunt was een paneldiscussie over autonoom varen. Dat 'human-assisted autonomy' haar intrede zal doen in de scheepvaart, lijkt zonneklaar. "Voorlopig is autonoom varen in de haven geen optie", zegt MARIN-onderzoeker Thijs Hasselaar.

  Verder lezen ›

 • Beroepscompetentieprofiel marine officier nieuwe stijl

  Werkgevers- en werknemersorganisaties in koopvaardij, zeevisserij en waterbouw hebben een beroepscompetentieprofiel ontwikkeld voor een maritiem officier nieuwe stijl die zowel in nautische als maritiem-technische beroepen kan werken. Op deze manier zijn studenten breder inzetbaar in de sector.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland