Nieuws

 • Vlaamse regering stemt in met locatie nieuwe zeesluis Zeebrugge

  De Vlaamse regering heeft het voorkeursbesluit voor de nieuwe sluis in Zeebrugge definitief vastgesteld. De locatie van de oude Visart-sluis krijgt de voorkeur voor de nieuwe sluis. Het project van 1 miljard euro gaat nu de 'uitwerkingsfase' in. Naar verwachting kan in 2022 worden begonnen met de bouw van de zeesluis.

  Verder lezen ›

 • IHC benoemt Chief Transformation Officer

  Royal IHC heeft Gert-Jan Antvelink per 1 juli benoemd als Chief Transformation Officer en lid van de Raad van Bestuur. Hij moet de scheepsbouwer weer snel naar de zwarte cijfers loodsen en helpen bij de versnelling van in 2018 ingezette veranderings- en verbeteringstraject.

  Verder lezen ›

 • Wachten op groene waterstof is geen optie

  Met het oog op 49 procent reductie van CO2-uitstoot in 2030, komt grootschalige productie van waterstof uit overschotten duurzame energie veel te laat om een bijdrage aan het klimaatakkoord te leveren. Grootschalige productie van ‘blauwe’ waterstof kan echter al voor 2030 een forse bijdrage leveren aan klimaatdoelen en de groene waterstofeconomie sneller dichterbij halen.

  Verder lezen ›

 • H-vision is opmaat voor grootschalige productie waterstof

  Dankzij grootschalige productie en toepassing van blauwe waterstof kan het havenindustriële complex in Rotterdam de CO2-emissies al vóór 2030 aanzienlijk terugdringen. Dit blijkt uit de haalbaarheidsstudie van zestien bedrijven en organisaties verenigd in het project 'H-vision'. 

  Verder lezen ›

 • Koning opent waterstofinstallatie Gasunie

  Op 26 juni heft koning Willem-Alexander in Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. De installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. 

  Verder lezen ›

 • Marin test door kinderen bedacht 'schip van de toekomst'

  Een schip in de vorm van een zeilvis met optrekbaar zeil, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart kom je nog nergens tegen. Onderzoeksinstituut Marin stelde dit samen uit de ideeën van vier verschillende schoolklassen die meededen aan de wedstrijd 'Ontwerp jouw schip van de toekomst'. Het winnende ontwerp werd op 28 juni getest in een van de Wageningse bassins.

  Verder lezen ›

 • Sleipnir slaagt met vlag en wimpel voor zeetesten

  Sleipnir, het nieuwe half-afzinkbare kraanschip en ’s werelds eerste LNG-aangedreven constructieschip van Heerema Marine Contractors, heeft met vlag en wimpel zijn zeetesten doorstaan. Ook de andere systemen aan boord - waaronder de kranen - voldeden aan de specificaties of overtroffen deze zelfs. 

  Verder lezen ›

 • Port of Amsterdam en Titan LNG dopen LNG-bunkerschip

  Titan LNG en Port of Amsterdam hebben op 26 juni de FlexFueler001 gedoopt. Met de doop is het efficiënt bunkeren van LNG voor de binnenvaart in het ARA-gebied officieel van start gegaan.

  Verder lezen ›

 • North Sea Port test innovatieve kade-inspectie

  Ook bij het beheer van de haveninfrastructuur zijn innovaties mogelijk. Voor de inspectie van de kades maakt North Sea Port tot nu toe gebruik van duikers. Op 26 juni vond in Terneuzen een proef plaats met een 'hightech' onderwaterrobot. 

  Verder lezen ›

 • Maritieme bedrijven steunen Human Capital Akkoord Zuid-Holland

  Zuid-Holland kampt met de grootste arbeidstekorten van Nederland. Daarom werd op 24 juni het Human Capital Akkoord Zuid-Holland ondertekend door 66 partijen uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Bedrijven uit de maritieme maakindustrie steunen het programma.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland