Nieuws

 • Rotterdamse haven blijft groeimagneet

  Het Rotterdamse havengebied blijft een magneet voor werkgelegenheid en economische groei. Met 101.443 directe banen bereikte de zeehaven het hoogste niveau sinds 2002. Wordt ook de indirecte werkgelegenheid dan komt de teller op 183.675 banen. Samen produceren zij 22,8 miljard euro aan toegevoegde waarde, 3,1 procent van het bruto binnenlands product.

  Verder lezen ›

 • Zeevaart wordt stuk slimmer dankzij Shipaton

  Drie uitstekende ideeën om zeeschepen slimmer, schoner en efficiënter te maken zijn door de jury verkozen tot winnaars van de Shipathon. Tijdens deze maritieme hackathon bogen honderd deelnemers, verdeeld over 16 teams, zich in een figuurlijke zeemijl van 18 uur en 52 minuten over drie uitdagingen. 

  Verder lezen ›

 • Nieuw Combat Support Ship heet Zr. Ms. Den Helder

  In het grootste golfbassin van MARIN in Wageningen is op 9 november het nieuwe Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine onthuld. Staatssecretarissen Mona Keijzer (EZK) en Barbara Visser (Defensie) gaven het startsein voor de eerste test van het model. Ook de naam van het schip werd onthuld: Zr. Ms. Den Helder.

  Verder lezen ›

 • DEME lanceert 's werelds grootste cutterzuiger Spartacus

  Op de scheepswerf van IHC in Krimpen a/d IJssel is 's werelds grootste zelfvarende cutterzuiger te water gelaten. Het baggerschip vaart op LNG en is ontworpen en gebouwd voor de Belgische maritieme aannemer DEME. 

  Verder lezen ›

 • Amsterdamse haven moet alert blijven

  De Amsterdamse haven heeft grote ambities qua energietransitie, innovatie en achterlandverbindingen. Tegelijkertijd zijn er bedreigingen, zoals de bouwplannen voor 70.000 woningen in het havengebied. Het negatieve advies van Rijkswaterstaat over de fiets- en voetgangersbruggen over het IJ werd instemmend verwelkomd op het jaarlijkse Havendebat.

  Verder lezen ›

 • ArcelorMittal bouwt oven voor 'autostaal' in North Sea Port

  ArcelMittal opent in Gent een ultramoderne oven voor de productie van Fortiform, een nieuwe staalsoort die wordt toegepast in de automotive sector. Met een investering van 65 miljoen euro verankert het bedrijf zich verder in North Sea Port.

  Verder lezen ›

 • Minister Van Nieuwenhuizen op Maritime Awards Gala

  Vorig jaar was ze de grote afwezige, maar tijdens het komende Maritime Awards Gala op 12 november is minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) een van de hoofdgasten.

  Verder lezen ›

 • Koopman Car Terminal in haven Amsterdam van het gas af

  Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied, gaat op 9 november van het aardgas af en zal op 100 procent duurzame stadsverwarming gaan draaien, geleverd door Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam.

  Verder lezen ›

 • Grootste zeewierlab staat in Petten

  Op 7 november is het zeewierlab van ECN part of TNO in Petten officieel geopend. Volgens TNO is dit het grootste laboratorium voor verwerking van zeewier wereldwijd. Waar voorheen ladingen van 2 kg nat zeewier per keer konden worden verwerkt, heeft het laboratorium voortaan een capaciteit van 50 kg per batch. TNO hoopt dat eind volgend jaar voor het eerst een auto rijdt op E10 met zeewierbiobrandstof.

  Verder lezen ›

 • Damen levert derde en vierde sleepboot aan Smit Lamnalco

  In november 2017 bestelde Smit Lamnalco vier sleepboten van het type ASD 3212 met een bollard pull van 80 ton bij Damen. Omdat de scheepsbouwer de schepen op voorraad heeft, lukte het om binnen een jaar alle vier sleepboten af te leveren. 

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland