Nieuws

 • Proef met waterstofproductie op Noordzee

  Op de Noordzee komt een proefproject voor de ontwikkeling van waterstof. Hiertoe is een platform geselecteerd van Neptune Energy voor de kust bij Scheveningen (het zogeheten Amstelveld). De planning is om in 2020 een elektrolyser op het platform te plaatsen waarmee waterstof kan worden geproduceerd. De Noordzee heeft een primeur: nergens ter wereld vindt nog waterstofproductie op zee plaats.

  Verder lezen ›

 • Zonnecel maakt energie en schoon water

  Schoon water maken kost energie. En om energie op te wekken heb je schoon water nodig. Om zonnecellen schoon te houden wordt bijvoorbeeld het vuil en stof er regelmatig afgespoeld met water. In gebieden met grote zonneparken en weinig zoet water komt dat water uit de zee. Om de zonnecellen niet te beschadigen wordt dit water eerst ontzout.

  Verder lezen ›

 • Aanbesteding voor opvolger NIOZ-onderzoekschip Navicula

  Eind augustus start het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) de Europese aanbesteding voor de opvolger van onderzoekschip 'Navicula'.

  Verder lezen ›

 • Haven Rotterdam investeert fors in infrastructuur en digitalisering

  Havenbedrijf Rotterdam zag de overslag in het eerste halfjaar met 3,4 procent stijgen naar 240,7 miljoen ton. De financiële resultaten waren navenant. De omzet pluste met 4,0 procent en het resultaat voor belastingen met 7,0 procent naar 134,8 miljoen euro. Dit schept ruimte voor forse investeringen in infrastructuur en digitalisering.

  Verder lezen ›

 • Boskalis wint order voor landaanwinning Bahrein

  Boskalis heeft een contract van het Ministry of Works van Bahrein verworven. De maritieme aannemer gaat 130 ha land aanwinnen voor de aanleg van de North Manama Causeway.

  Verder lezen ›

 • SMST levert davit-systemen voor Loodswezen

  SMST heeft drie nieuwe davit-systemen geleverd voor loodsvaartuig 'Procyon' van het Nederlands Loodswezen. Met deze compacte hijskranen kunnen de Fast Launch Craft-jollen van het loodsvaartuig veilig te water worden gelaten (en weer geborgen).

  Verder lezen ›

 • Eerste Taiwanees windproject voor Heerema

  Heerema Marine Contractors (HMC) is voor de eerste keer betrokken bij de aanleg van een offshore windpark in Taiwan. De opdracht is verleend door de Taiwanese branche van Jan De Nul en betreft de installatie van 21 jacket-funderingen voor het Changhua-project.

  Verder lezen ›

 • Inzetten op digitalisering helpt om Brexit-chaos te bezweren

  Digitalisering in de logistieke keten wordt het 'nieuwe normaal'. Volgens Shypple, de Rotterdamse startup die wil uitgroeien tot de 'Booking.com van de zeevaart' eisen grotere marktpartijen steeds vaker dat ook expediteurs digitaal opereren. De komende Brexit fungeert hierbij als aanjager, constateert Jarell Habets, ceo en oprichter van Shypple.

  Verder lezen ›

 • Aanleg windpark Northwester 2 van start

  Projectontwikkelaar Parkwind en waterbouwer Jan De Nul zijn begonnen met de bouw van het zevende offshore windpark voor de Belgische kust. De zeebodem wordt klaar gemaakt voor de installatie van Northwester 2, een offshore windpark met een capaciteit van 219 MW.

  Verder lezen ›

 • Zandmotor HaskoningDHV stopt kusterosie bij Norfolk

  Deze week start aan de kust van het Engelse Norfolk het eerste zandmotor-project buiten Nederland. Een groot schip gaat 1,8 miljoen kubieke meter zand opbrengen om de kusterosie tegen te gaan die verschillende dorpen en bedrijfsterreinen bedreigt, waaronder de strategisch belangrijke Bacton Gas Terminal.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland