Nieuws

 • Zuinige scheepspropeller uit 3D-printer

  In het wetenschappelijk tijdschrift ‘Marine Propulsion & Auxiliary Machinery’ presenteert het Franse Naval Group de eerste aanzet tot een 3D-geprinte scheepspropeller. Het deelprototype is hol en weegt 40% minder dan een conventionele propeller. Het propellerdeel weegt 300 kg en is in minder dan 100 uur geprint.

  Verder lezen ›

 • Seven European shipbuilders team up on vessel connectivity

  In order to meet the digitalisation challenges of a diverse audience of stakeholders seven European shopbuilders, united in the Euroyards group, team up to collaborate on ship connectivity. Under the project name 'Code Kilo' they are aiming at developing and demonstrating a connected vessel platform.

  Verder lezen ›

 • 'Brede toepassing WML desastreus voor concurrentiepositie reders'

  Het recente oordeel van de Raad van State dat de Wet Minimumloon (WML) van toepassing is op havensleepwerk in de haven van IJmuiden, kan volgens KVNR-directeur Annet Koster "desastreuze gevolgen" hebben voor de concurrentiepositie van Nederlandse reders.

  Verder lezen ›

 • Damen blijft investeren ondanks netto verlies in 2018

  Voor het eerst in vijftien jaar duikt Damen Shipyards Group in de rode cijfers. In 2018 boekte de scheepsbouwer een netto verlies van 18 miljoen euro. Scherpe concurrentie in een aantal deelmarkten in combinatie met aanloopverliezen bij recente acquisities, liggen hieraan ten grondslag.

  Verder lezen ›

 • Bosch Rexroth test next generation gangway met Vroon

  Met behulp van lasersystemen, camera’s en motion reference units maakt Bosch Rexroth offshore gangways veiliger en efficiënter. Het bedrijf test de nieuwe systemen op de 'VOS Start', een walk to work schip van rederij Vroon dat is uitgerust met een zogenoemde 'next generation' gangway.

  Verder lezen ›

 • Totaalverbod op pulsmethode klap voor Nederlandse visserij

  Het Europees Parlement heeft ingestemd met een totaalverbod op pulsvissen als onderdeel van de nieuwe Verordening Technische Maatregelen. Hiermee wordt een Nederlandse innovatie weggegooid die wetenschappelijk bewezen beter is voor de natuur, zeggen brancheorganisaties Nederlandse Vissersbond en Visned in een reactie. "Het totaalverbod op pulsvisserij is een enorme klap voor de Nederlandse visserijsector."

  Verder lezen ›

 • Rijkswaterstaat assisteert bij oefening oliebestrijding op zee

  Dinsdag 16 en woensdag 17 april vindt op de Noordzee een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar oliebestrijding plaats. Rijkswaterstaat zet drie schepen in tijdens de oefening. 

  Verder lezen ›

 • Hybride tankers van rederij AET bunkeren in Rotterdam

  Anderhalve week na de 'Eagle Brasilia' meerde op 13 april ook het zusterschip 'Eagle Bintulu' aan in de Rotterdamse haven. De twee hybride tankers van de Maleisische rederij AET varen zowel op LNG als op stookolie. Ze zijn gecharterd door Shell voor de Atlantische regio. 

  Verder lezen ›

 • Damen Marine Components delivers rudder and steering system Nuyina

  Damen Marine Components (DMC) has completed the supply and installation of the rudder and steering gear system of the Antarctic Supply Research Vessel 'Nuyina' for the Australian government’s Antarctic Division. The 'Nuyina' is being built at Damen Shipyards Galati and is due to be delivered in April 2020.

  Verder lezen ›

 • BP, Nouryon en HbR onderzoeken bouw grootschalige elektrolyser

  BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam (HbR) onderzoeken de haalbaarheid van de bouw van een elektrolyser van 250 megawatt. Met een productiecapaciteit van 45.000 ton groene waterstof per jaar gaat het om de grootste in zijn soort in Europa. 

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland