Nieuws

 • Delta Plan nodig voor bescherming Noordzee en Cariben

  In de rede bij zijn afscheid van Wageningen University & Research pleit Han Lindeboom, hoogleraar Mariene ecologie, voor een nieuwe aanpak voor de bescherming van Noordzee en de Cariben. "In de Noordzee komt het er op aan om ecologie op een goede manier met andere functies (windenergie, voedselproductie) te combineren. In de Cariben staan we voor de opgave om het koraal te redden."

  Verder lezen ›

 • Noorse veerboot zet nieuwe maatstaf in personenvervoer

  De Noorse touroperator The Fjords heeft een schip in gebruik genomen dat een nieuwe maatstaf zet voor milieuvriendelijk personenvervoer. De Future of The Fjords, een 42 meter lange volledig elektrisch aangedreven catamaran, gaat vanaf half mei varen tussen Flåm en Gudvangen in het westen van Noorwegen.

  Verder lezen ›

 • Rotterdam ziet kolenoverslag fors dalen

  De totale goederenoverslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van 2018 licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De daling betrof vooral de overslag van kolen, ijzererts, schroot en ruwe olie. Daartegenover stond een sterke stijging van de overslag van biomassa en LNG. De groei van de containeroverslag zette flink door.

  Verder lezen ›

 • Havenbedrijf Rotterdam legt getijdenpoelen aan

  Havenbedrijf Rotterdam brengt langs de noordzijde van het Calandkanaal zestien getijdenpoelen aan. Het gaat om ruwe, betonnen kuipen die worden ingebed in de oevers van het kanaal. Hiermee ontstaan tijdelijke poeltjes die van nature horen bij een stenige kust, maar in een moderne haven grotendeels ontbreken.

  Verder lezen ›

 • North Sea Port steunt klimaatplan Smart Delta Resources

  North Sea Port zet zich mee in om de CO2-uitstoot in 2050 met 90 procent te verminderen. Het werkt hiervoor samen met een hele reeks bedrijven en organisaties langs de Nederlandse en de Vlaamse grens.

  Verder lezen ›

 • Voortgang bij aanpak congestie in haven Rotterdam

  Het sectoroverleg Containerbinnenvaart heeft tastbare resultaten opgeleverd. Verladers, forwarders, barge operators, inland terminals, deepsea terminals en rederijen werken aan een gezamenlijke aanpak van de congestieproblemen in de haven van Rotterdam.

  Verder lezen ›

 • 'Verbod op stookolie op Noordelijke zeeroute onafwendbaar'

  De Clean Arctic Alliance is blij met de voortgang die de IMO-lidstaten hebben geboekt bij  het instellen van een verbod op stookolie in het Noordpoolgebied. De Alliance, waarin 18 milieuorganisaties samenwerken, roept de betrokken landen op om het verbod zo snel mogelijk definitief te maken, zodat het in 2021 kan ingaan.

  Verder lezen ›

 • Van Oord doopt kraanschip op LNG

  Op 14 april is kraanschip ‘Werkendam’ gedoopt, het eerste LNG-aangedreven schip in de vloot van baggeraar en maritiem dienstverlener Van Oord. Vanwege het 150 jarig bestaan van Van Oord vond de doopceremonie plaats in Werkendam, de bakermat van de onderneming.

  Verder lezen ›

 • IMO stemt in met halvering broeikasgassen in zeevaart

  De milieucommissie van de IMO heeft ingestemd met de halvering van de totale CO2-uitstoot van de zeevaart in 2050 in vergelijking met 2008. Daarna moet de sector zo snel mogelijk volledig klimaatneutraal gaan werken. Als 'tussenstap' moeten schepen in 2030 gemiddeld al 40 procent minder uitstoten.

  Verder lezen ›

 • HTS Intermodaal en RWG bundelen lading op route Rotterdam-Duisburg

  Logistiek dienstverlener HTS Intermodaal en deepsea terminal RWG gaan lading bundelen op de route tussen Duisburg, Gorinchem en de Rotterdamse haven. Het initiatief krijgt een financiële steun in de rug van het Havenbedrijf Rotterdam vanuit het Sectoroverleg Containerbinnenvaart dat vorig jaar is gestart.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 03-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland