Innovatiefonds moet bittere pil pulsvisserij vergulden

Branche: Visserij | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Om de bittere pil van het Europese verbod op pulsvisserij en het intrekken van een groot aantal vergunningen van pulsvissers te vergulden, stelt minister Schouten van LNV een innovatiefonds van 15 miljoen euro beschikbaar. Helemaal nieuw is dit fonds niet, want het wordt in het regeerakkoord al aangekondigd.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Schouten invulling aan het innovatieprogramma voor de visserij. De 15 miljoen euro voor de visserijsector is een cofinanciering die beschikbaar wordt gesteld voor innovatieprojecten in 2019, 2020 en 2021. De minister verdeelt de totale pot innovatiegelden (dus Europees en nationaal) in drie groepen.

Onder de noemer 'Fundamentele en grensverleggende innovaties' wil het ministerie van LNV grensverleggende innovaties aanboren, waarbij gebruik wordt gemaakt van kennis en expertise uit andere sectoren. Wetenschappelijk onderzoekorganisatie NWO, domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), krijgt de taak om deze out-of-the-box-innovaties te begeleiden.

Daarnaast blijven de Europese gelden uit het EFMZV-fonds beschikbaar voor grote innovatieprojecten. Organisaties als Wageningen Marine Research, de Nederlandse Vissersbond en VisNed maken hier in hun ‘Onderzoekssamenwerkingprojecten’  gebruik van.

In de derde plaats kunnen ook individuele vissers innovatiebudget aanvragen. Bij deze categorie gaat het om een cofinanciering van 35 tot 40 begroting op het subsidiale kostenplaatje.

Match making

In het voorjaar van 2019 wil minister Schouten van start gaan met de matchmaking-bijeenkomsten die vallen onder de fundamentele en grensverleggende innovaties. Ze hoopt daarbij ook dat de input vanuit nationale middelen een aanzet zal zijn voor waardevolle input voor het nieuwe EFMZV. Daarnaast meldt de minister in haar brief dat bekeken wordt in welke vorm producentenorganisaties, zoals VisNed en de Vissersbond, een aanvraag voor het innovatiefonds kunnen indienen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland