Innovatie Wärtsilä zorgt voor beter rendement schroef

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het is nog altijd mogelijk het rendement van conventionele scheepsmotoren te verbeteren. De EnergoFlow, die motorenfabrikant Wärtsilä introduceerde tijdens Europort 2017, zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt door de wateraanstroom naar de schroef te richten. Met deze vinding is volgens Wärtsilä een besparing tot 10 procent op het brandstofgebruik mogelijk.

Bij het ontwikkelen van de vinding is Wärtsilä niet over één nacht ijs gegaan. De nieuwe generatie ‘pre-swirl stators’ is het resultaat van jaren onderzoek en testen met schaalmodellen en metingen op ware grootte op zee, aldus de Finse motorenfabrikant.

Het ontwerp van de EnergoFlow zorgt ervoor dat één deel van de waterstroom bij het achtersteven in de tegenovergestelde richting van de draairichting van de propellor wordt geleid. De meerdere bladen (vinnen) van de stator, die zijn bevestigd aan de romp van het schip, optimaliseren de toestroom naar de propeller en voorkomen energieverlies. De gewelfde vinnen beperken de weerstand. De ring die de vinnen bij het uiteinde verbindt, zorgt voor een robuuste mechanische constructie.

Brandstofbesparing

“Wärtsilä’s innovatie stelt scheepseigenaren in staat brandstof te besparen. De EnergoFlow zorgt ervoor dat de schroef een hoger rendement krijgt, door het richten van de wateraanstroom naar de schroef”, zegt Tamara de Gruyter, vicepresident bij Propulsion System Services. “Dankzij een efficiëntere voortstuwing en de daaruit voortvloeiende energiebesparing zorgt EnergoFlow voor een verminderde uitstoot. Investeringen in energie-efficiënte oplossingen zorgen voor kostenbesparingen, dragen bij aan de naleving van maritieme regelgeving en verminderen de gevolgen voor het milieu.”

De impact van de voortstuwingsinnovatie op het brandstofverbruik is het grootst bij toepassing in bulkschepen, tankers en andere schepen met een grote blok coëfficiënt. Bij bulkschepen kan een brandstofbesparing tot 10 procent worden gerealiseerd.

Afhankelijk van het scheepstype betaalt de investering zich volgens Wärtsilä in één of twee jaar terug. De EnergoFlow is niet alleenbeschikbaar voor nieuwe schepen, maar ook voor schepen die al in gebruik zijn.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland