Inklapbare container ontvangt 2,5 miljoen euro subsidie

Branche: Havens, Toeleveranciers, Zeevaart | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

De inklapbare containers van Holland Container Innovations hebben een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro ontvangen om de container op de markt te brengen.

De 2,5 miljoen euro is afkomstig uit het Horizon 2020 programma. Het vervoeren van lege containers kost de transportsector wereldwijd circa 25 miljard euro per jaar en resulteert in onnodig veel uitstoot van broeikasgassen. Het Delftse bedrijf Holland Container Innovations (HCI) ontwikkelt daarom inklapbare containers (4FOLD) voor het wereldwijde transport over land en zee. De 4FOLD containers kunnen, nadat ze gelost zijn, worden ingeklapt tot een kwart van de normale omvang.

HCI, opgericht in 2008, is een spin-off van de TU Delft om het idee voor een inklapbare container succesvol op de markt te brengen. Na de succesvolle marktintroductie op een grote containerbeurs in Rotterdam in 2014, is 4FOLD gereed om de markt te veroveren.

Volgens Simon Bosschieter, een van de grondleggers van HCI, gaat deze container een ware revolutie teweegbrengen. Nu kun je denken dat elk schip voldoende capaciteit heeft om lege containers mee terug te nemen, anders zal er immer ophoping plaatsvinden aan de kant waar meer geïmporteerd wordt, maar verladers betalen ook per 'move' op een terminal, waardoor een opvouwbare container wel degelijk efficiëntie oplevert.

Op grote containers staan schepen tien hoog op de luiken. Er is in het verleden veel aandacht besteed aan een robuust ontwerp. Immers, als de container onder op de stapel belandt, moeten er tien containers van 34 ton bovenop kunnen staan.

>>> Lees meer over de krachten die een opvouwbare zeecontainer moet kunnen weerstaan

Ook voor het inzetten van de toegekende subsidie heeft het bedrijf een duidelijke visie. Met behulp van de subsidie uit het mkb-instrument kan HCI de marktintroductie versnellen. Om de logistieke sector verder te overtuigen van de toegevoegde waarde van 4FOLD is een grootschalige demonstratie noodzakelijk. In deze tweede fase van het mkb-instrument dienden in totaal 960 Europese bedrijven een aanvraag in. Slechts 33 hiervan, waaronder HCI, krijgen subsidie. Annemieke Hulsbergen, senior consultant van Hezelburcht, begeleidde de aanvraag: “Ondanks de stevige Europese competitie maak je als mkb’er met een goed project zeker kans op subsidie uit dit complexe instrument.”

Bosschieter: “Het is een prachtig resultaat, vooral gezien het lage aantal toekenningen. Dit laat zien wat voor hoge eisen de Europese Commissie aan dit soort aanvragen stelt. Wij zijn in ieder geval erg blij dat Europa bedrijven zoals HCI helpt bij het realiseren van zijn ambities en innovaties.”

Kijk hier hoe de 4FOLD werkt:

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland