Initiatiefwet voor privébeveiliging op koopvaardijschepen | Maritiem Nederland
Nieuws
Twee mariniers van een scheepsbeveiligingsteam. Foto: Defensie

Initiatiefwet voor privébeveiliging op koopvaardijschepen

Redactie | dinsdag 27 september 2016
Marine, Maritieme Cluster

VVD en CDA hebben maandag 26 september een initiatiefwet ingediend die het mogelijk moet maken particuliere beveiligers in te zetten op koopvaardijschepen. Nu is het inzetten van particuliere beveiligers nog verboden.

Han ten Broeke van de VVD en Raymond Knops van het CDA hebben een initiatiefwetsvoorstel voor de ‘Wet ter Bescherming Koopvaardij’ voorgelegd aan de Raad van State voor advies. De wet is al lange tijd een wens van onder meer de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), om adequaat te kunnen reageren op aanvallen van piraten. Nu is Defensie nog verantwoordelijk voor de beveiliging, maar dat vinden de reders te duur.

Volgens het wetsvoorstel komen alleen streng gecertificeerde beveiligingsbedrijven in aanmerking voor het werk. Het beveiligingsbedrijf wordt in plaats van de kapitein verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en elk incident moet bij het Openbaar Ministerie worden gemeld. Ook stellen VVD en CDA een duidelijk protocol voor in het geval van een aanval. 

Coalitiepartij PvdA is tegen de inzet van deze beveiligers. De partij vindt de inzet van geweld een overheidstaak die niet kan worden overgelaten aan bedrijven.

In de praktijk zetten reders soms toch particuliere beveiligers in. Sommige schepen worden geregistreerd in een land waar het wel mag, of beveiligers worden niet ingezet op het schip zelf, maar varen er in bootjes omheen.

Veel EU-landen hebben particuliere beveiliging op koopvaardijschepen inmiddels wel toegestaan. 

Partners Maritiem Nederland