IMO: behandeling ballastwater twee jaar uitgesteld

Branche: Zeevaart | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

Voor bestaande schepen geldt dat ze twee jaar later aan het ballastwaterverdrag van de IMO hoeven te voldoen. Daarmee is deze regelgeving weer verder vertraagd, nadat het al ontzettend lang duurde voordat voldoende landen de Hong Kong Conventie vorig jaar ratificeerden.

Begin Juli heeft de IMO besloten dat schepen 2 jaar later aan de zogeheten D2 standard moeten voldoen. Dit besluit is op de valreep van inwerkingtreding van het Ballastwaterverdrag (8 september 2017) genomen en betekent nog verder uitstel van echt effectieve behandeling van ballastwater.

Voor reders geldt: Uitstel - maar de maakindustrie kan niet wachten

Voor de reders betekent dit uitstel van dure ombouwprojecten in een tijd waarin ladingtarieven laag liggen en reders moeite hebben het hoofd boven water te houden. Maar voor de maritieme maakindustrie lonkt een run op ruimte op scheepsreparatiewerven, alsmede mooie orders voor producenten van de ballastwatermanagementsystemen.

Voor de maakindustrie betekent het dat het 2 jaar langer zal duren voordat de vraag naar ballastwaterbehandelsystemen en de inbouw hiervan op gang zal komen. Branchevereniging Netherlands Maritime Technology was begin juli aanwezig bij de IMO vergadering, en doet op haar website uit de doeken hoe de vlag er bij hangt op het dossier "ballastwater".

Wat is er besloten?

Begin juli was de bijeenkomst van het milieucomité (MEPC71) bij de IMO (International Maritime Organization). Verschillende lidstaten en industrievertegenwoordigers proberen al langere tijd de inwerkingtreding van het Ballastwaterverdrag te vertragen. Voor de bijeenkomst van afgelopen week lagen weer diverse voorstellen voor vertraging op tafel. Uiteindelijk is er een compromis bereikt. Het verdrag zal gewoon in werking treden zoals al was bepaald (dus op 8 september 2017). Echter, de datum waarop schepen aan de lozingseisen van de D2 standaard moeten voldoen is met 2 jaar uitgesteld.

Wat houdt de vertraging precies in?

Het Ballastwaterverdrag gaat, zoals al eerder bepaald, in per 8 september 2017. Vanaf die datum moeten schepen voldoen aan de D1 standaard. Dit houdt in dat schepen hun ballastwater gedurende de reis moeten verversen. 8 september 2019 is de datum waarna schepen die hun IOPP certificaat vernieuwen moeten voldoen aan de D2 standaard. De D2 standaard stelt lozingseisen aan het ballastwater dat wordt ontballast. Om aan deze eisen te kunnen voldoen moet ballastwater aan boord worden behandeld of moet het worden afgegeven in de haven. Veel schepen zullen dus een ballastwaterbehandelsysteem installeren vanaf het moment dat zij aan de D2 standaard moeten voldoen. Een IOPP certificaat moet elke 5 jaar worden vernieuwd. Dit betekent dat alle schepen tussen 8 september 2019 en 8 september 2024 aan de D2 standaard moeten voldoen. Deze periode was eerst 2 jaar eerder en is met het akkoord van afgelopen week nu dus 2 jaar verschoven.

Overigens geldt het voorgaande enkel voor bestaande schepen. Nieuwbouwschepen die worden opgeleverd na 8 september 2017 dienen direct aan de D2 standaard te voldoen.

En de USA dan?

De Verenigde Staten hebben hun eigen eisen voor wat betreft ballastwater. Deze komen niet overeen met de IMO eisen. De U.S. Coast Guard (USCG) heeft vorige week gewaarschuwd dat schepen die in Amerikaanse territoriale wateren varen ballastwater enkel mogen lozen als zij dit doen via een door de USCG goedgekeurd systeem, of wanneer er een alternate management system aan boord is, of wanneer ballastwater in de haven wordt afgegeven. Niet ontballasten is uiteraard ook een optie. Schepen die niet voldoen kunnen te maken krijgen met inspecties, vertragingen of wetshandhavers.

>>> Lees meer op de website van NMT

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland