Icoon Afsluitdijk zet Nederlands icoon in een bijzonder licht | Maritiem Nederland
Nieuws
'Icoon Afsluitdijk' van ontwerper Daan Roosegaard draagt bij aan de iconische waarde van de dijk (beeld: RWS)

Icoon Afsluitdijk zet Nederlands icoon in een bijzonder licht

redactie | vrijdag 17 november 2017
Maritieme Cluster

Met 'Icoon Afsluitdijk' levert ontwerper Daan Roosegaarde, in opdracht van de Nederlandse overheid, een bijdrage aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. Alle ontwerpen zijn na zonsondergang gratis te bezichtigen. Op 16 november gaven Roosegaarde en directeur-generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom het startschot van het programma. 

Het programma maakt deel uit van de grootschalige renovatie van de Afsluitdijk, die in 1932 met de hand werd gebouwd. “De Afsluitdijk is een nationaal symbool van de Nederlandse omgang met water, vroeger, nu en in toekomst", zegt Blom. "De ontwerpen van Daan Roosegaarde benadrukken de waarde van de Afsluitdijk als nationaal én internationaal visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, innovatie en Dutch Design. Ik kan iedereen aanraden dit zelf te komen ervaren.”

Voor de internationaal gelauwerde ontwerper Daan Roosegaarde staat de Afsluitdijk voor lef en innovatie. "We leven met het water, we vechten met het water, we zoeken een nieuwe harmonie. De Afsluitdijk is de Madonna hierin. Door een subtiele laag van licht en interactie eraan toe te voegen, versterken we de schoonheid van de dijk en ontstaan er nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, duister en licht, poëzie en praktijk. De dijk als een 32 kilometer Zen-lijn in het water is een unieke ervaring die meer mensen zouden moeten zien.”

De tekst op het bekende Dudok-monument op de Afsluitdijk - "Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst" - is een bron van inspiratie voor Roosegaarde. Met drie ontwerpen toont Icoon Afsluitdijk de kracht van de natuur als bron van energie en licht en vormt het een voorbeeld van een toekomstig groen landschap.

Lichtpoort

De nieuwe futuristische entree van de Afsluitdijk Lichtpoort brengt de architectuur van de 60 monumentale heftorens uit 1932 terug tot de essentie. De gebouwen zijn volledig gerestaureerd. In de avond wordt het originele ontwerp van architect Dirk Roosenburg, de grootvader van architect Rem Koolhaas, in een nieuw licht gezet door de koplampen van auto’s. Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s waardoor de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten. Als er geen auto’s rijden lichten de gebouwen niet op. Lichtpoort is een concreet voorbeeld voor hoe je de openbare ruimte op energie neutrale wijze kunt verlichten.

Windvogel

Slimme vliegers met speciaal ontworpen lichtgevende lijnen die potentieel tot 100 kW kunnen opwekken, genoeg voor 200 huishoudens. Het project is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels die zijn energieopwekkende vliegers naar de Afsluitdijk wilde brengen. Roosegaarde brengt die droom nu tot leven met een combinatie van praktisch nut en een poëtische ervaring. In samenwerking met een team van ontwerpers en techneuten is de slimme vlieger zo ontwikkeld dat hij langdurig in de lucht kan blijven en de optimale wind zoekt. Door gebruik te maken van deze wind, beweegt de vliegerlijn heen en weer en wekt hierdoor stroom op zoals een dynamo op een fiets stroom opwekt, die opgeslagen wordt in een grondstation. Windvogel wordt op de Afsluitdijk getest als concreet voorbeeld voor groene energie.

Glowing Nature

Glowing Nature toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk in een ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. Het kunstwerk is te zien in een historische Kazemat bij Kornwerderzand, en heeft de vorm van een interactieve presentatie met levende lichtgevende algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Uitsluitend wanneer ze onder perfecte condities worden onderhouden en verzorgd geven de eencellige algen langdurig natuurlijk licht wanneer ze worden aangeraakt. De alg is een bouwsteen voor onze circulaire economie. Zo leren wij van de natuur als nieuwe oplossingen voor de toekomst van energie en licht zoals openbare verlichting.

Samenwerking met Rijkswaterstaat

Icoon Afsluitdijk is een samenwerking tussen Studio Roosegaarde en Rijkswaterstaat en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en De Nieuwe Afsluitdijk.

Alle ontwerpen zijn voor iedereen gratis toegankelijk en na zonsondergang te bezichtigen op de Afsluitdijk. Lichtpoort is een permanente installatie. Glowing Nature en Windvogel zijn afhankelijk van de natuur, kijk daarom voor vertrek altijd op www.icoonafsluitdijk.nl voor actuele informatie. Deze installaties zijn tot 21 januari 208 te zien.

Partners Maritiem Nederland