Hybride heeft de toekomst

Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Shipyard Trico werkt aan de afbouw van de ‘Duandra’, een 110 meter lange en 16,2 meter brede binnenvaarttanker (6.000 ton) met hybride voortstuwingsinstallatie.

Het schip heeft twee Volvo Penta D16 hoofdmotoren van maar 750 pk, die via een koppeling direct aan de schoefas gekoppeld zitten. Achter de koppeling zitten twee elektromotoren van 475 pk van Electric Marine Support direct op de schroefas gekoppeld. Voor op het schip staan twee Volvo Penta D16 generatoren van 680 pk elk. Die leveren in eerste instantie stroom aan de pompen, de boegschroef en het boordnet, maar kunnen ook de elektromotoren voeden.
Als het schip langzaam vaart, staan de hoofdmotoren uit en draait het schip volledig diesel-elektrisch op de generatoren voor in het schip. Als het schip alleen op de hoofdmotor vaart, kunnen de elektromotoren omgekeerd gebruikt worden om stroom op te wekken voor het boordnet.
Het schip kan gelijktijdig diesel-direct op de hoofdmotoren en diesel-elektrisch op de generatoren varen. Per contraroterende schroefas heeft het schip dan een vermogen van 1225 pk, vergelijkbaar met een conventioneel schip.
“Een van de voordelen is dat de Duandra de generatoren voor op het schip gebruikt voor de voorstuwing. Bij een conventionele inrichting sleep je de generatoren voor op het schip bij wijze van spreken voor niets mee. Op deze manier is het totaal geïnstalleerd vermogen 25 procent minder”, zegt Peter Snijders, projectmanager bij Shipyard Trico. “Daarnaast combineert dit schip de vertrouwde diesel-directe aandrijving met de energiewinst die te boeken valt met diesel-elektrische aandrijving.”

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland