Hoofdrol voor Noordzee in tiendelige natuurdocumentaire | Maritiem Nederland
Nieuws
Tijdens zijn tocht van 5.000 km stuit Hauben op

Hoofdrol voor Noordzee in tiendelige natuurdocumentaire

redactie | maandag 1 april 2019
Maritieme Cluster, Visserij

Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen en Duitsers delen het grootste natuurgebied van Europa: de Noordzee. Op welke manier bepaalt de zee ons dagelijks leven, onze identiteit, cultuur en geschiedenis? In de tiendelige televisieserie 'Rond de Noordzee' van de Belgische documentairemaker Arnout Hauben (te zien vanaf 16 april op NPO 2) staat deze zee in de hoofdrol.

In gezelschap van cameraman Phlippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens reisde Hauben honderd dagen langs de kusten van de Noordzee. Met 575 duizend vierkante kilometer het grootste natuurgebied van Europa: bron van vertier, inspiratie, voedsel, inkomsten, conflicten, en in al zijn onstuimigheid een bedreiging voor onze veiligheid.

Ze reizen met kano’s, vissersboten en zeilschepen met de klok mee, de zee altijd aan hun rechterzijde. Onderweg vertellen kustbewoners hun de verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. Over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaatverandering.

Het drietal start in de historische havenstad Brugge aan een tocht van vijfduizend kilometer. In tien afleveringen reizen zij over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen en zakken via de fjorden af tot in Denemarken.

Via de Deense en Duitse kust komen zij terecht in Nederland, waar zij via de Waddeneilanden, Urk, Amsterdam en Scheveningen naar Zeeland trekken. Hier vandaan zetten zij koers naar Antwerpen, waar hun avontuur na honderd dagen eindigt.

Co-productie VRT en VPRO

De serie bestaat uit tien afleveringen en is geproduceerd door het Vlaamse productiehuis De Chinezen voor VRT en VPRO. De uitzendingen zijn vanaf 16 april wekelijks te zien om 20.25 uur op NPO2. In België is de serie te zien vanaf 12 februari.

Partners Maritiem Nederland