Holland Composites bouwt kajuitcatamaran | Maritiem Nederland
Nieuws

Holland Composites bouwt kajuitcatamaran

Hans Buitelaar | maandag 30 maart 2015
Jachtbouw & Watersport

De 40 voet lange Gunboat G4 combineert een luxe uitstraling met licht gewicht en extreme snelheden. Het baanbrekend ontwerp werd gebouwd door Holland Composites.

Op draagvleugels over het water vliegen terwijl het comfort van kombuis, toilet, zitbank in de salon en slaapplaatsen mee vliegen. De Gunboat G4 combineert de luxe uitstraling van de rijk uitgeruste en snelle vakantie-catamarans van het Amerikaanse merk Gunboat met licht gewicht, groot zeiloppervlak en daardoor extreme snelheden onder zeil. Deze vliegende kajuitcatamaran is ontworpen door het trio Pieter-Jan Dwarshuis (constructie), Rudo Enserink (styling) en Mischa Heemskerk (draagvleugels, roeren en zeilbediening).

Uiteraard is gewichtsbesparing cruciaal bij het bouwen van een boot die op draagvleugels uit het water wordt getild. Bij de bouw worden speciale manieren bedacht om de verschillende delen van de koolstofvezel boot aan elkaar te bevestigen. De mallen waarin de carbon delen worden gemaakt, zijn vooraf voorzien van stapsgewijze verdunningen die als flens dienen op de plaatsen waar twee delen aan elkaar worden gelijmd. Zo ontstaat op de naad geen verdikking. Bevestigingspunten voor de verstaging en andere delen van het dekbeslag zijn in de mal voorbereid, zodat ze precies op de juiste plekken terecht zullen komen en de boot in perfecte balans is.

Gunboat-eigenaar Peter Johnstone kwam bij Holland Composites terecht omdat zij de mini catamaran A-Cat bouwen. Dat type boot wordt door meer werven gebouwd, maar het eerste bootje binnen deze klasse dat in staat was te draagvleugelen, werd ontwikkeld door Heemskerk en Dwarshuis en gebouwd bij Holland Composites.

Grootheden in de zeilwereld nemen het tegen elkaar op tijdens wedstrijden in de A-Cat klasse, waaronder Oracle stuurman Jimmy Spithill en ook Johnstone. Hij benaderde de bouwers van de draagvleugel A-Cat in de hoop dat zij een ontwerp konden maken dat ondanks basis comfort toch licht genoeg zou zijn om te foilen. In februari is de eerste romp vanuit Lelystad op transport gegaan naar Amerika, waar de eerste testvaarten dit voorjaar worden gehouden.

 

Partners Maritiem Nederland