Heien hoeft niet bij bouw nieuwe zeesluis Terneuzen

Branche: Havens | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

Diepwanden moeten geluid en trillingen drastisch beperken bij de bouw van de nieuwe zeesluis in Terneuzen. Het grote voordeel voor omwonenden is dat er geen heiwerkzaamheden nodig zijn.

Dit maakten de Belgisch-Nederlandse aannemerscombinatie Sassevaart en projectorganisatie Nieuwe Sluis Terneuzen bekend bij de officiële aftrap. Na voltooiing van het definitief ontwerp en alle voorbereidende werkzaamheden gaat de bouw van start in maart 2018. In 2022 moet de nieuwe zeesluis (427 x 55 x 16,44 m) gereed zijn voor zee- en containerschepen van maximaal 366 m lang, 49 m breed en 15 m diepgang.

Volgens omgevingsmanager Harm Verbeek (Nieuwe Sluis Terneuzen) zijn er al veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. “Zoals het verplaatsen van de radar, kabels en leidingen, heiproeven met buispalen en damwanden en de aanleg van tijdelijke steigers en kades.”

In de loop van deze maand volgen 25 boringen en 300 sonderingen om de bodemopbouw te bepalen. Verbeek: “Hiermee kan de aannemerscombinatie nauwkeurig bepalen waar hij diepwanden kan gebruiken en waar hij voor meer traditionele technieken moet kiezen, zoals combiwanden en heipalen.” Ook bij de vergelijkbare zeesluis in IJmuiden kiest aannemer OpenIJ zoveel mogelijk voor diepwanden.

Voor de sluiskolk en de roldeuren neemt de aannemer zijn toevlucht tot bestaande bouwtechnieken. Opvallend is wel dat zonnepalen de elektriciteit leveren voor de sluisbediening.

Steeds grotere schepen

Net als in IJmuiden pleiten de scheepvaart en het regionale bedrijfsleven al jaren voor een grotere zeesluis in Terneuzen, de verbinding tussen de Westerschelde en het 32 km lange Kanaal Gent-Terneuzen. “Een nieuwe zeesluis is cruciaal voor onze haven,” zegt directeur Daan Schalck van Havenbedrijf Gent. “Het scheepvaartverkeer is steeds drukker geworden, terwijl de afmetingen van vooral zeeschepen blijven toenemen.”

In 2015 passeerden ruim 50.000 binnenvaartschepen en bijna 8500 zeeschepen het sluizencomplex. Naar verwachting gaat het in 2040 om zo’n 70.000 binnenvaartschepen en 17.500 zeeschepen.

Naast de Middensluis uit 1910 (140 x 18 m) bestaat het huidige sluizencomplex uit de Oost- en de Westsluis, beide opgeleverd in 1968. De Oostsluis (280 x 23 m) is bestemd voor binnenvaartschepen en recreatievaartuigen. Zeeschepen tot 83.000 dwt en 12,5 m diepgang maken gebruik van de Westsluis (290 x 40 m). In tegenstelling tot de Middensluis blijven deze twee passages na 2022 wel in bedrijf.

Verbeek: “De droge bouw van de Oost- en de Westsluis heeft destijds geleid tot ernstige verzakkingen door massale onttrekking van het grondwater. Deze bouwmethode gaan we natuurlijk niet meer toepassen.” Een groot aantal sensoren in de bodem zal overigens direct alarm slaan bij eventuele verzakkingen.

Sassevaart gaat de zeesluis bouwen voor 753 miljoen euro. Het totale budget bedraagt 934 miljoen euro, inclusief voorbereidende werkzaamheden en twee jaar onderhoud. Hiervan betaalt Vlaanderen maximaal 696 miljoen, Nederland 190 miljoen en de Europese Unie 48 miljoen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland