Coca-Cola-dochter wordt kwartiermaker Rotterdam Food Hub

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) heeft vruchtsappenfabrikant Innocent Drinks, een Coca-Cola deelneming, binnengehaald als kwartiermaker voor een nieuwe 'Rotterdam Food Hub'. Op het terrein 'Kop van de Beer' bij de ingang van de Maasvlakte gaat Innocent Drinks haar eerste eigen productielocatie bouwen.

Het havenbedrijf gaat het bedrijventerrein van 60 hectare speciaal inrichten om bedrijven uit de ‘agrofood’ sector te faciliteren. Behalve met Innocent Drinks is HbR met een handvol bedrijven "serieus in gesprek". Voor Rotterdam is agrofood een belangrijke groeimarkt. "Het vervoer in koelcontainers groeit de komende tijd met 13 procent per jaar, veel meer dan de containermarkt als geheel", zegt Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics.

“De Rotterdam Food Hub biedt de kans bij uitstek om de verwachte groei te accommoderen. Niet alleen liggen de grote deepsea containerterminals op de Maasvlakte op een steenworp afstand, maar de Food Hub krijgt zelf ook de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading”, zegt Hoogsteden.

Daarnaast komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en worden de warehouses direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kan worden. “In agrofood werken we met bederfelijke waar en is snelheid dus cruciaal”, aldus Hoogsteden.

Andere hotspots

De Food Hub biedt verschillende faciliteiten die de gevestigde bedrijven gemeenschappelijk kunnen gebruiken. Zo kunnen kades en voorzieningen op het gebied van onder andere transport, opslag, toegangscontrole en douane efficiënt gedeeld worden. Hoogsteden: “Daarmee vormt de Food Hub een welkome aanvulling op de reeds bestaande agrofood hotspots in de Rotterdamse haven, zoals Cool Port en de grote cold storage warehouses op onder neer de Maasvlakte en in de Eemhaven. Ook de nabijheid van Greenports als Barendrecht, Ridderkerk en het Westland is natuurlijk ideaal.”

Schop in de grond

Van de 60 hectare van het nieuwe bedrijventerrein is 45 hectare beschikbaar voor uitgifte aan bedrijven. Over 35 hectare daarvan lopen gesprekken met gegadigden. Voorbereidende werkzaamheden zoals bodemonderzoek hebben dit voorjaar al plaatsgevonden. Vanaf juni volgen de aanleg van een bouwweg en nutsvoorzieningen voor de bouw. Een maand later gaat bij de eerste klant de schop in de grond voor de ontwikkeling van de ‘Kop van de Beer’. Eind 2020 zullen de eerste bedrijven er operationeel zijn.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland