Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt nieuwe Braziliaanse haven

Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Havenbedrijf Rotterdam ziet kans te profiteren van de opkomende economie in Brazilië. In het midden van de 8.000 km lange kust komt een nieuwe haven, naar Rotterdams model.

Het Havenbedrijf Rotterdam, de deelstaat Espírito Santo, de gemeente Presidente Kennedy en projectontwikkelaar Terminal Presidente Kennedy (TPK) ondertekenden op tweede paasdag in Vitória (Brazilië) een overeenkomst voor de ontwikkeling van Porto Central. Het betreft een nieuwe haven in Brazilië.
De haven moet nog volledig worden aangelegd en komt in het uiterste zuiden van de provincie Espírito Santo, ten noorden van São Paulo en Rio de Janeiro. Het gaat om een industriehaven voor de overslag van olie, gas, projectlading voor de offshore industrie, droge bulk en stukgoed aan diep zeewater.
Het is de bedoeling dat over enkele jaren het eerste schip de nieuwe haven zal binnenlopen. 2012 en 2013 worden gebruikt om de markt te benaderen en de benodigde vergunningen te verkrijgen. In de eerste fase wordt begonnen met de bouw van een 1.000 hectare grote industriehaven.
Voor de ontwikkeling van Porto Central gaat het Havenbedrijf een samenwerkingsovereenkomst aan met TPK. Dat is een groep Braziliaanse ondernemers die ervaring hebben opgedaan in de mijnbouw en offshore. Daarbij zal de deelname van het Havenbedrijf voornamelijk bestaan uit de inzet van expertise en kennis in het havenmanagement. Deze samenwerking zal worden omgezet in een joint venture als aan een aantal essentiële voorwaarden wordt voldaan, zoals vergunningen en eerste contracten met klanten. Porto Central wordt een haven volgens het in Rotterdam beproefde landlord-principe.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland