Havenbedrijf Amsterdam en containervaart tegen IJ-bruggen | Maritiem Nederland
Nieuws
Een mogelijk ontwerp voor de westelijke fietsburg uit 2015. Bron: XOOMlab

Havenbedrijf Amsterdam en containervaart tegen IJ-bruggen

Bart Stam | dinsdag 20 juni 2017
Havenbedrijf Amsterdam

B en W van Amsterdam heeft zich donderdag 15 juni uitgesproken voor de bouw van twee fiets- en voetgangersbruggen over het IJ.

Havenbedrijf Amsterdam NV en Koninklijke BLN-Schuttevaer zijn tegen deze plannen omdat zij hinder verwachten voor de scheepvaart. Op woensdag 19 juli besluit de gemeenteraad over het voorstel.

Al diverse jaren zoekt Amsterdam naar mogelijkheden om de sterke stijging van het aantal fietsers en voetgangers - zo’n 46.000 per dag - tussen het centrum en Amsterdam-Noord het hoofd te bieden. Volgens de prognoses is dit in 2030 gestegen naar zo’n 80.000 à 110.000 per dag. Naast de inzet van grotere, moderne pontveren en de Noord-Zuidlijn (gereed in 2018) wil de hoofdstad ook twee bruggen bouwen voor fietsers en voetgangers: de eerste ter hoogte van de Kop van het Java-eiland, later gevolgd door een tweede verbinding aan de westkant vlakbij de Silodam.

Havenbedrijf Amsterdam denkt dat een tunnel een betere optie is vanwege de nautische risico’s van de eerste optie: “Een brug beperkt de manoeuvreerruimte voor de scheepvaart en zorgt voor risico’s op aanvaringen met de pijlers. Ook verstoort een brug het radarbeeld.”

Voorts betekent de Javabrug volgens het Havenbedrijf de verplaatsing van de nabijgelegen Passenger Terminal Amsterdam in westelijke richting. Twee potentiële locaties voor PTA zijn de Coenhaven en de Achtersluispolder in Zaandam. Mede door zijn ligging in de binnenstad levert de cruiseterminal jaarlijks zo’n 100 miljoen euro op aan inkomsten. Dit jaar doen 144 zeecruiseschepen de hoofdstad aan.

Ook de containerbinnenvaart vreest problemen met de doorvaarthoogte. Volgens Koninklijke BLN-Schuttevaer is de kans groot dat deze bruggen niet hoog genoeg worden om moderne containerschepen, beladen met vier lagen containers, te laten passeren. “Door de groei van het containertransport is de huidige normhoogte van 9,10 meter voor bruggen al jaren achterhaald. Er is geen rekening gehouden met het toenemend gebruik van zogeheten high cube containers die nu reeds vijftig procent van de containervaart voor hun rekening nemen. Hierdoor is er 30 centimeter extra doorvaarthoogte nodig per container”, aldus BLM-Schuttevaer op zijn website. Volgens Havenbedrijf Amsterdam is er een minimale brughoogte nodig van +11,35 meter NAP voor een probleemloze doorvaart van deze binnenvaartschepen. 

Waarom bruggen over het IJ een gevaar kunnen zijn voor het voortbestaan van de Amsterdamse haven:

 

Partners Maritiem Nederland