Haven testlocatie voor krachtigste windturbine ter wereld

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

GE Renewable Energy en Future Wind (een joint venture van Pondera Development en SIF) gaan deze zomer het eerste prototype van 's werelds grootste windturbine, de Haliade-X 12 MW, op de Maasvlakte installeren. 

De overeenkomst van beide partijen omvat een testperiode van vijf jaar en een 15-jarige periode van ‘full service’ exploitatie en onderhoud. Het prototype van de offshore windturbine wordt onshore geïnstalleerd om de turbine beter te kunnen testen. Aan het begin van de exploitatieperiode zal GE Renewable Energy de data verzamelen voor het verkrijgen van het Typecertificaat, een belangrijke stap om de turbine vanaf 2021 te commercialiseren. 

Op het bedrijfsterrein van SIF, waar de windturbine wordt geïnstalleerd, zijn de voorbereidingen in volle gang. De gondel van het Haliade-X 12 MW prototype zal in Saint-Nazaire worden geassembleerd, de drie 107 meter lange LM-rotorbladen in Cherbourg en de masten in Sevilla. Na het verschepen van alle onderdelen vindt in Rotterdam de assemblage en installatie plaats.

Het prototype in Rotterdam maakt deel uit van een investeringsprogramma van 320 miljoen euro in het Haliade-X project dat GE Renewable Energy in maart 2018 bekendmaakte om tot een meer concurrerende bron van schone, duurzame energie te komen.

Krachtigste windturbine

“We zijn er trots op dat GE Renewable Energy en SIF onze haven als testlocatie gebruiken voor de krachtigste offshore windturbine ter wereld”, zegt ceo Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam. “Dit bevestigt de reputatie van de haven als aantrekkelijke partner voor de offshore windindustrie en als drijvende kracht achter de energietransitie.”

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid & Energietransitie in Rotterdam: “In onze strijd tegen klimaatverandering hebben we een enorme uitbreiding van het aantal windparken op zee nodig. Het testen van deze krachtige windturbine kan ons helpen de overgang naar schone energie te versnellen.”

John Lavelle, vice-president GE Renewable Energy: “De haven van Rotterdam zorgt voor alle noodzakelijke voorwaarden om de Haliade-X onder de meest drastische weersomstandigheden te testen.”

Fred van Beers, ceo van SIF, waar de windturbine wordt geïnstalleerd: “Dit project ondersteunt ons streven naar een pionierspositie in het ontwikkelen van de offshore windindustrie. Het sluit ook aan op onze ambitie om volledig CO2-neutraal te worden.” 

Hieronder een video simulatie van de installatie van de Haliade X-12 op Maasvlakte 2.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland