Haven Rotterdam test industriële toepassing 5G

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

In de Rotterdamse haven hebben KPN, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB de industriële toepassingen getest van het 5G-netwerk. Het nieuwe netwerk draagt bij aan een betere voorspelling van industrieel onderhoud en vergroting van de veiligheid. 

Verder maakt 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving. Met het oog op het grote belang van 5G en de verdere digitalisering van de haven tekende Paul Smits namens het Havenbedrijf een intentieverklaring met de bovengenoemde partijen.

Augmented reality

Shell Pernis testte het 5G-netwerk voor preventief onderhoud van circa 160.000 km aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition-camera’s en de toepassing van ‘machine learning’ kan toekomstig onderhoud beter worden voorspeld. Ook wordt 5G ingezet om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie in de vorm van ‘augmented reality’. 

KPN heeft in de haven een experimenteel 5G-netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor 5G aangewezen frequentiebanden 700MHz en 3500MHz. Daarnaast is ook gebruikt gemaakt van de 2300 MHz frequentieband. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. De Rotterdamse haven is het eerste gebied in Nederland dat geschikt is voor de nieuwste video- en augmented reality-toepassingen van industriële bedrijven.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland