Haven Rotterdam start met aanleg lang verwachte 'interne baan' | Maritiem Nederland
Nieuws
Jeroen Steens en Ronald Paul (HbR), Peter van Voorden (Van Hattum en Blankevoort) en Pieter Ahsman (KWS) Foto: HbR.

Haven Rotterdam start met aanleg lang verwachte 'interne baan'

redactie | vrijdag 23 maart 2018
Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam begint met de aanleg van een ‘Container Exchange Route’ (CER): een interne baan die de terminals op de Maasvlakte onderling met elkaar gaat verbinden. Met de aanleg is een investering van 175 miljoen euro gemoeid.

Sinds 2015 wordt er gesproken over de aanleg van een interne baan die diepzee containerterminals, empty depots, railterminals en distributiebedrijven op de Maasvlakte met elkaar moet verbinden. Doel van het project is om de uitwisselkosten tussen de verschillende bedrijven te reduceren en de verbindingen met het Europese achterland verder te verbeteren.

“De CER biedt de mogelijkheid om containerstromen te bundelen waardoor treinen, binnenvaartschepen en feederschepen niet langer naar de verschillende terminals hoeven te gaan", zegt Robert Paul, COO van het havenbedrijf. Met de interne baan slaat de haven volgens Paul drie vliegen in één klap. "De CER verbetert de verbinding tussen containerterminals op de Maasvlakte, bestrijdt congestie en vermindert daarmee de kosten, hetgeen de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven als containerhub verder verbetert”.

Het project Container Exchange Route bestaat niet alleen uit de aanleg van een betonnen baan, maar ook uit de aanschaf van terminalinstallaties, het bouwen en aanpassen van ICT-systemen en logistieke afspraken over de wijze waarop het transport van containers via de CER wordt afgehandeld. In totaal investeert het havenbedrijf 175 miljoen euro in het overkoepelende project.

Robuuste betonnen baan

Voor de aanleg van een robuuste betonnen baan buiten de bedrijfsterreinen van de containerbedrijven op de Maasvlakte heeft HbR de VolkerWessels-ondernemingen KWS Infra & Van Hattum en Blankevoort als aannemers gecontracteerd. Deze baan omvat:
• circa 11,5 km verharde baan (nieuw tot aan terminalterreinen);
• drie gelijkvloerse wegkruisingen;
• een gelijkvloerse spoorkruising en
• drie spoorviaducten.

Het consortium start in 2018 met de aanleg van de rijbaan. Volgens planning zou de CER eind 2020 volledig gereed en operationeel moeten zijn. Hieronder een artist impression van de nieuwe container exchange route.

Partners Maritiem Nederland