Haalbaarheidsstudie naar walstroom in Calandkanaal | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'HMC-connectie' als onderdeel van een infrastructuur om meer maritieme partners te bedienen (foto: Heerema)

Haalbaarheidsstudie naar walstroom in Calandkanaal

redactie | maandag 23 juli 2018
Maritieme Cluster, MET Event

Een consortium bestaande uit Heerema Marine Contractors, Eneco en Havenbedrijf Rotterdam gaat een haalbaarheidsonderzoek doen naar een walstroom infrastructuur in het Calandkanaal, waarmee duurzame energie wordt geleverd voor grote offshore schepen. De ordegrootte van de aansluiting is 20 mega voltampère.

Het idee is om uiteindelijk grote offshore schepen, als ze aangemeerd zijn in het Calandkanaal, volledig van groene stroom te voorzien. Een dergelijke walstroom aansluiting zou wereldwijd uniek zijn voor de offshore industrie.

Het aansluiten van de vloot van Heerema op walstroom zal een significante reductie van emissies en geluid teweegbrengen. Omdat de dieselgeneratoren van de schepen worden uitgezet zodra een schip aangemeerd is, zullen vrijwel alle emissies – CO2, NOX, SOX en fijnstof – verdwijnen. Ook zal geluidsoverlast significant gereduceerd worden doordat de motoren worden uitgeschakeld. In de toekomst zouden ook andere schepen in het gebied kunnen worden aangesloten op de elektrische infrastructuur om de maritieme footprint nog meer te verlagen. Dit is uiteraard afhankelijk van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek.

>>> Ontmoet Vincent Doedée van Heerema Marine Contractors op het Maritime Energy Transition Event op 14 maart in Rotterdam. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.

Ondanks de uitdagingen die het project met zich mee brengt, hebben alle betrokken partijen een verregaande ambitie om walstroom te realiseren in het Calandkanaal. Tijdens de tekenceremonie bij het Havenbedrijf werd de nadruk gelegd op de mogelijkheden van verduurzaming die het project met zich meebrengt. 

Nieuwe partners gezocht

Heerema, Eneco en Havenbedrijf Rotterdam zoeken nog aanvullende partners die een bijdrage willen leveren aan de versnelling van de maritieme energietransitie en willen meewerken aan het haalbaarheidsonderzoek. De toevoeging van andere maritieme partners die geïnteresseerd zijn om hun schepen aan te meren in het Calandkanaal, zou volgens het consortium een meerwaarde kunnen bieden aan de ontwikkeling van de business case, omdat hierdoor de risico’s verminderd worden voor alle partijen.

Voor het walstroomproject zal HMC gebruik maken van de 'Sleipnir', het grootste en sterkste kraanschip ter wereld, dat dit jaar in de vaart komt.

Partners Maritiem Nederland