Containerschip MV Barzan wacht nog even met LNG | Maritiem Nederland
Nieuws

Containerschip MV Barzan wacht nog even met LNG

Op 27 juni meerde het eerste 'LNG Ready' containerschip aan aan de ECT Euromax Terminal op de Maasvlakte. Met capaciteit voor 18.800 twintigvoetcontainers is het een van de grootste containerschepen ter wereld.

Het gaat om de 'MV Barzan' van rederij UASC (United Arab Shipping Company), de eerste uit een serie van zes identieke schepen. Bijzonder aan het schip is de 'LNG Ready'-notatie die klassebureau DNV GL het schip gaf. Dat betekent dat het schip snel en goedkoop omgebouwd kan worden om op LNG (vloeibaar aardgas) te gaan varen in plaats van op zware stookolie.

Waarom is het schip niet meteen ingericht om op LNG te varen? "Door de lage bunkerprijzen van zware stookolie als gevolg van de lage olieprijs is het verschil in prijs tussen gas en stookolie momenteel te gering", aldus Simon Adams, woordvoerder van DNV GL.

Buiten deze bedrijfseconomische overweging is er ook een praktische reden om nog even te wachten met LNG als brandstof voor containerschepen. Adams: "Havens in Noordwest-Europa hebben hun regelgeving op orde en er is in principe voldoende LNG beschikbaar. Het ontbreekt echter nog aan bunkerschepen die in één keer een containerschip vol kunnen gooien." Ook in het Verre Oosten - Singapore loopt volgens DNV GL voorop - worden procedures ontwikkeld om LNG als brandstof voor de containerzeevaart aan te bieden.

Woordvoerder Tie Schellekens van Havenbedrijf Rotterdam onderkent deze bewering. "Medio 2016 wordt de LNG Break Bulk terminal opgeleverd, die naast onze LNG terminal komt te liggen. Maar, een bunkerschip voor dit soort containerreuzen hebben we nog niet. Als reders er nu om zouden vragen, kunnen wij in 2017 een dergelijk bunkerschip in de vaart nemen en de grootste schepen ter wereld kunnen voorzien van LNG als brandstof."

Wanneer UASC het schip ombouwt voor LNG, zal de capaciteit van het schip volgens DNV GL afnemen met 500 TEU. Tanks voor LNG zijn groter omdat de brandstof bij -163 graden Celcius opgeslagen moet worden en dus in goed geïsoleerde tanks moet komen. Daarnaast moet de rederij brandstofleidingen aan boord vervangen, systemen om LNG te bunkeren installeren en de motor ombouwen.

Hoe stapel je deze containerreuzen vol? En komen ze ooit aan hun maximale capaciteit? Lees meer over het stapelen van containers aan boord van megaschepen.

Partners Maritiem Nederland