Grote steenstortklus lonkt voor Van Oord / Boskalis

Branche: Baggeren, Offshore | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Een Joint-venture van Boskalis en Van Oord heeft een intentieverklaring ontvangen voor het storten van stenen op het tracé van de Nord Stream 2 pijpleiding door de Baltische Zee.

Het contract heeft een contractwaarde van ongeveer 250 miljoen euro, waarbij Van Oord en Boskalis ieder de helft van de contractwaarde krijgen. Dat lieten de bedrijven op 13 juli weten. De details van het contract moeten in de komende weken worden uitgewerkt.

Opdrachtgever is projectontwikkelaar Nord Stream 2 AG. Het project is onderdeel van de aanleg van de geplande dubbele pijpleiding die over een lengte van 1.200 kilometer via de Baltische Zee gas zal gaan vervoeren van Rusland naar Europa.

Valpijpschip 'Rockpiper' van Boskalis. Foto: Boskalis

Om de zeebodem te egaliseren en de pijpleidingen te beschermen moeten op bepaalde locaties langs het tracé van de gasleiding stenen worden gestort. Het contract omvat tevens het betrekken van steen uit groeven in het Baltische gebied. Op het project zullen in de periode 2018-2019 meerdere gespecialiseerde valpijpschepen worden ingezet.

In de periode 2010-2012 verwierf Boskalis al het contract om steenstortwerkzaamheden uit te voeren voor het eerste Nord Stream project en was tevens verantwoordelijk voor de aanlanding van de pijpleiding in Duitsland. Van Oord installeerde destijds de aanlanding van de pijpleiding nabij de Russische plaats Vyborg, dat vlak bij de Finse grens aan de Finse Golf ligt.

De Verenigde Staten en diverse Oost Europese landen hebben in het verleden kritiek geuit op de pijpleiding. Zo omzeilt de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Baltische Zee verschillende transit landen in Oost Europa. Voor de VS, exporteur van vloeibaar aardgas richting Europa, geldt dat ze er met dit energieproject er een concurrent bij hebben.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland