Groningen Seaports ziet groeikansen op het 'groene vlak'

Groningen Seaports moet een 'groene haven' worden, zegt directeur Cas König (foto: Jan Zeeman)

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Groningen Seaports heeft opnieuw een succesvol jaar achter de rug. Met een overslag van 12,4 miljoen ton in de haven werd een stijging gerealiseerd ten opzichte van 2016. Het havenbedrijf ziet verdere groeikansen vooral op het 'groene vlak', zegt directeur Cas König.

De aandeelhouders van Groningen Seaports hebben recentelijk toestemming gegeven voor  een 49 procent deelname in Sunport Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland. Hiermee krijgt Groningen Seaports grip op de uitgifte van groene energie die steeds meer bepalend is voor de vestiging van nieuwe bedrijvigheid in de regio. Is er geen groene energie aanwezig, dan is de kans groot dat de vestiging niet doorgaat. Maar ook bij de bestaande klanten van Groningen Seaports bestaat de wens om in toenemende mate te vergroenen.

Het havenbedrijf heeft in 2017 een begin gemaakt met de aanleg van een waterstofinfrastructuur op het terrein van AkzoNobel. Het gaat hier om een zeer bijzondere kunststofleiding, ontworpen door eigen medewerkers. Uniek in de wereld van waterstof. Binnenkort kunnen de eerste bussen en auto’s er 'waterstof tanken'. Andere toepassingen en vergroting van de infrastructuur zullen volgen.

 Project Zero 

Met het Project ZERO hoopt Groningen Seaports in 2030 samen met de diverse bedrijven in het havengebied een CO2-reductie van 49 procent te hebben bereikt om het stempel 'groene haven' te kunnen dragen en hiermee een internationale voorloperspositie te behalen. Naast de aandacht voor de (groene) bedrijvigheid is er uiteraard ook aandacht voor het milieu. Zo zijn er in het kader van Eems Dollard 2050 natuurprojecten gestart als kleirijperij, Marconi en de dubbele dijk bij Holwierde.

Ook dit jaar hoopt Groningen Seaports verder te groeien en opnieuw een impuls aan de werkgelegenheid in de regio te geven. Directeur König wijst er wel op dat het vooral een uitdaging wordt om over voldoende geschoold personeel te beschikken. Het havenbedrijf zal dan ook helpen bij het actief werven van jonge mensen voor werk en opleidingen in haar havens.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland