Groningen Seaports zet in op uitbreiding zonneparken

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

In Delfzijl en in de Eemshaven heeft Groningen Seaports samen met bedrijven plannen ontwikkeld in de komende jaren meer dan 100 MWp aan zonneparken te bouwen. De parken kunnen ruim 28.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

In totaal zijn er nu acht zonneprojecten in ontwikkeling of gebouwd, vier in het Eemshavengebied en vier in het Oosterhorn gebied (Delfzijl). 

Groningen Seaports zal de zonneparken op Slibdepot Heveskeslaan en een terrein aan de Valgenweg samen met Eneco, Wirsol en een samenwerkingsverband van Natuur en Milieufederatie Groningen, de Groninger Energiekoepel en Grunneger Power ontwikkelen. Hiervoor wordt op 21 november een intentieovereenkomst getekend.

De nieuwe projecten geven een boost aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie voor de Eemsdelta regio. Naast deze parken bevindt zich in Delfzijl een grootschalig zonnepark Sunport, gebouwd door Wirsol, dat met 30 MWp het een na grootste zonnepark is van Nederland. Daarnaast is Solarfields een zonnepark van 7,4 MWp aan het bouwen op het slibdepot Geefsweer van Groningen Seaports.

Havenvisie 2030

De zonneparken worden gebouwd op industriële gronden en op voormalige depots.  De toenemende ontwikkeling van zonne-energie past in de landelijke energietransitie en sluit volledig aan op de havenvisie 2030 van Groningen Seaports die gericht is op groene groei van het havengebied.

De stroom wordt gebruikt om lokale bedrijven te vergroenen en nieuwe bedrijven aan te trekken. Dankzij de beschikbaarheid van de hernieuwbare energie kunnen bedrijven hun CO2-emissies verkleinen, op deze manier neemt Google stroom af van onder andere het zonnepark Sunport en ook hotel De Boegschroef levert op deze manier CO2 neutrale diensten. Voor Groningen Seaports is de regionale participatie van bedrijven in de parken van groot belang.

MET Event 2019

Op 14 maart 2019 spreekt Cas König, directeur van Groningen Seaports, over de duurzame transformatie van het havenbedrijf tijdens het MET Event van Maritiem Nederland.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland