Groen schip helpt Baggerbedrijf de Boer aan nieuw contract | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Airset' is voorzien van Paccar/DAF Euro 6-motoren die tevens dienen als generator (foto: Baggerbedrijf de Boer)

Groen schip helpt Baggerbedrijf de Boer aan nieuw contract

redactie | woensdag 3 oktober 2018
Baggeren, Havens

Baggerbedrijf de Boer heeft een vijfjarig baggeronderhoudscontract voor de haven van Delfzijl gesloten met Groningen Seaports. In het winnen van de aanbesteding speelde de verduurzaming van injectievaartuig ‘Airset’ een belangrijke rol.

De baggeraar uit Sliedrecht won de aanbesteding op basis van de "economisch meest voordelige" inschrijving. Hierbij speelden milieu-eisen, zoals de reductie van de uitstoot van CO2 en NOx, een belangrijke rol. Baggerbedrijf de Boer bouwde de 'Airset’ dusdanig om dat het schip voldoet aan de Euro 6-normering. Deze van oorsprong uit de vrachtwagenindustrie afkomstige normering geeft aan dat er tot vijf keer minder NOx-uitstoot plaatsvindt dan de  - in de aanbesteding gevraagde - IMO Tier 3-eis.

Vooruitlopen op eisen

“Onze jarenlange samenwerking met Groningen Seaports heeft al geleid tot de ontwikkeling van de 'Airset-methode’, waarbij we door middel van het injecteren van water en lucht het slib los woelen, waarna het op natuurlijke wijze naar zee stroomt. Met de nu doorgevoerde verduurzamingsslag van de 'Airset’ lopen we jaren voor op de wet- en regelgeving”, zegt Kees van de Graaf, directeur van Baggerbedrijf de Boer.

Het is noodzakelijk om de haven van Delfzijl, inclusief de toegangsgeul Paapsand Süd, op diepte te houden voor een veilige en verantwoorde scheepvaart. Wordt er niet gebaggerd, dan slibt de haven dicht.

Generatormotor

De 'Airset’ is voorzien van Paccar/DAF Euro 6 motoren, die draaien op een combinatie van diesel en Ad-Blue en tevens dienen als generatormotor. Additioneel is gekozen voor een nabehandelingssysteem voor de uitlaatgassen. Tot slot heeft de 'Airset' nog andere verbeteringen ondergaan, waaronder het grotendeels vernieuwen van de bemanningsverblijven, groot onderhoud aan de waterinjectie-installatie en nieuwe LED-verlichting op het gehele schip.

Partners Maritiem Nederland